Hatalmasat zuhant a forint hétfőn a tegnapi amerikai bankcsődök miatt

Egyik napról a másikra bedőlt a Silicon Valley Bank, az USA 16. legnagyobb bankja, és bár elég sok jel utal arra, hogy nem rendszerszintű problémáról van szó, a befektetők mégis megijedtek, írja az esés okairól a hvg.hu.

A lap megjegyzi, ilyenkor a befektetők a legbiztosabbak felé, akár az arany, vagy más, nagyobb devizák felé fordulnak, a forint pedig kockázatos, viszont adott esetben nagy hasznot hoz, ezért volt eddig erős a magas kamaton túl: míg reggel 381-nél állt az euró, addig kora délután már 393-nál is több forintot ért az uniós deviza a pánik miatti eladások után.

Még a dollár sem zuhant akkorát, pontosabban ahhoz képest is nagyot esett a forint, bár nem 2 százalékot: a dollár árfolyama egészen 368-ig repült a reggeli 355–356-ról, az OTP részvényárfolyama pedig 11%-os szakadásban is járt, nagy hullámzások mellett a Portfolio szerint. A lap azt írja, hogy a hajnalban már beharangozott, Joe Biden amerikai elnök beszédével, a nyugtató üzenetek hangsúlyozásával párhuzamosan elkezdtek visszajönni a mélypontokról a vezető nyugati tőzsdék, és ezzel együtt a forint is kezd erősödni a kora délutánig tartó zuhanásból.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

Mint írják, fordulat akkor következhet be, ha a befektetőket tényleg sikerül a bankokat felügyelő hatóságoknak megnyugtatniuk, hogy valóban egy elszigetelt esetről van szó, nem fog a 2008–2009-es válsághoz hasonlóan az egész szektor bedőlni.