Kiemelt lett egy homokhátsági vízügyi projekt, mely a félsivatagos terület vízhiányán javítana

A hvg.hu vette észre, hogy vízügyi beruházásokat minősített a kormány kiemeltnek egy kormányrendelet alapján hétfőn késő este. A lap szerint ezek között található egy homokhátsági projekt is, annak „vízhiányos ökológiai állapotának javítása, helyreállítása” címen. A leírás alapján a már most is hivatalosan félsivatagosnak számító területen a projekt első ütemének előkészítését végzik, tehát még valahol a tervezésnél tart a dolog.

Kiemeltnek minősítették továbbá a Túr jobb és bal parti torkolati szakaszának kiépítését, a Szentendre Regionális Déli Vízbázis megóvásához szükséges kármentesítést, és a Felső-Tisza Gulács feletti szakasza árvízvédelmi fejlesztésének befejezését, ahol 2022 októberében készült el 35,8 milliárd forintból az árvizek és az aszályos időszakok kezelésére is alkalmas Tisza–Túr árapasztó tározó a magyar–ukrán határ mentén fekvő Milotán.

A lap cikke szerint a beruházások megvalósításának helyszíneként 32 település több száz, helyrajzi számmal megjelölt ingatlanát sorolja fel a melléklet. A kiemelt státusz azt jelenti, hogy a környezeti hatásvizsgálat, valamint a természetvédelmi eljárások kivételével az összes közigazgatási hatósági ügyet gyorsítva, általában 8 és 15 napos határidővel kell elintézni.