Dobrev Klára lett a legismertebb, de Novák Katalin a legnépszerűbb női politikus egy felmérés szerint

A 444.hu megrendelésére készített a Medián egy reprezentatív közvélemény-kutatást a nemzetközi nőnap alkalmával arról, hogy a magyar politika élvonalában lévő nők mennyire ismertek és népszerűek.

A legismertebbek ranglistáján az első helyet Dobrev Klára DK-s politikusnő, GYurcsány Ferenc felesége foglalja el, hiszen a megkérdezettek 92 százalékának ismerten csengett a neve. Második helyre került a szegedi származású Novák Katalin köztársasági elnök 90 százalékkal, őt Dúró Dóra (80%), Kunhalmi Ágnes (74%), Kálmán Olga (72%), Varga Judit (70%), Donáth Anna (68%), Cseh Katalin (65%), Vadai Ágnes (63%), Szabó Tímea (57%), Schmuck Erzsébet (56%), majd Gurmai Zita (33%) követte.

Az ismertség viszont nem egyenlő a népszerűséggel. Ez utóbbiban Novák Katalin remekelt, ő lett a legnépszerűbb 54 százalékkal. Azt írják ennek lehetséges okaként, hogy a mindenkori köztársasági elnök hagyományosan népszerű és kevésbé megosztó, mint a pártpolitikusok. Novák után következik Donáth Anna (46%), harmadik helyen pedig Varga Judit igazságügyi miniszter (44%) áll. Utánuk jön Cseh Katalin (43%), Kálmán Olga (41%), Szabó Tímea (40%), Kunhalmi Ágnes (37%) és Dúró Dóra (36%).

Ami érdekesség, hogy bár Dobrev Klára lett a legismertebb női politikus a felmérés szerint, népszerűségben csak 35 százalékot kapott. Csupán az ellenzéki szavazókat vizsgálva Donáth Anna a legnépszerűbb, utána jön Szabó Tímea és Cseh Katalin is. Dobrev Klára viszont csak 56 százalékon áll az ellenzéki szavazók között, míg az utolsó helyeken Dúró Dóra (36%), Novák Katalin (26%) és Varga Judit (19%) végzett.