Nem elég biztonságos a magyar vasúthálózat, kötelezettségszegési eljárást indít az unió ellenünk

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. A felszólító levelük szerint hazánk nem implementálta megfelelően a vasútbiztonsági előírásokat, írja a Portfólió.

Az Európai Bizottság az (EU) 2016/798 irányelv és az (EU) 2016/796 rendelet szabályainak be nem tartásával vádolja Magyarországot. A jogi keret hatékony, biztonságos és zökkenőmentes európai vasúti hálózatot biztosít mind a belföldi és a határokat átívelő vasúti szolgáltatásokra kiszabott uniós szabályok alapján.

Az Európai Unió Vasúti Ügynöksége (ERA) a 2018-as ellenőrzése alapján súlyos hiányosságokat állapított meg a magyar nemzeti biztonsági hatóságnál.

A MÁV honlapja szerint 2023-ban 6 baleset történt eddig vasúti átjáróban, amelyből egy volt halálos kimenetelű. 2022-ben a vasútitársaság vonalain 211 balesetből 79 halálos áldozatot követelt. A balesetek okaiként többnyire a KRESZ megszegésére vagy a közlekedők figyelmetlenségére hivatkoznak, ilyen például a tiltott helyen tartózkodás, vagy vonatkocsikra fel és leugrálás. A 211 balesetből 90 a vasúti átjárókban történt, amelyekben 34-en vesztették életüket, kétszer annyian mint 2021-ben.