Novák Katalin Göncz Árpád babérjaira tör az államfői kegyelmek számával

Kétféle kegyelmi kérvényből is rekordszámút hagyott jóvá hivatala első, nem teljes évének csaknem 8 hónapjában Novák Katalin köztársasági elnök. Ez a már a tavalyi teljes évet is tartalmazó, a kormányzat egy eldugott, igazságügyi aloldalára felkerült éves adatsorból derült ki, melyet a hvg.hu szemlézett. A lap szerint mindezek alapján a két legfontosabb megállapítás:

  • Novák Katalin tavaly az elé került, a jogerősen elítéltekre vonatkozó végrehajtási kegyelmi kérvények 5,67 százalékát hagyta jóvá, ilyen magas arányra 25 éve nem volt példa, utoljára még Göncz Árpád államfő idejében.
  • A jogerősen még el nem ítélt vádlottaknak adható eljárási kegyelemből tavaly hetet hagyott jóvá, ez volt a Budaházy-ügy: ilyen típusú kegyelmet az utóbbi tíz évben senki sem kapott.

A tavalyi éven belüli bontást, így a Novák Katalinhoz köthető ügyeket úgy tudta kiszámolni a lap, hogy tavaly kikérték elődje, Áder János hivatali idejére eső, május 10-ig szóló adatokat, mely szerint:

  • 2022. május 10-ig Áder János leköszönő államfő elé 173 végrehajtási kegyelmi kérvény került, amiből 6 darabot engedélyezett, ez 3,47 százalékos jóváhagyási arányt jelent.
  • A 2022. május 10-én hivatalba lépett Novák Katalin elé az év végéig további 194 végrehajtási kegyelmi kérvényt nyújtottak be, ebből ő 11-et hagyott jóvá, ami 5,67 százalékos arány.

Novák Katalin 5,67 százalékos aránya majdnem rekordnak számít, hiszen 25 éve nem volt rá példa a korábbi elérhető adatok alapján: utoljára 1997-ben Göncz Árpád hagyta jóvá a kérelmek 6,62 százalékát. A hvg.hu azt is írja, hogy a benyújtott kérvények száma változó, átlagosan 800-at nyújtanak be évente. A legtöbb, 1378 darab 2007-ben, a legkevesebb, 367 darab pedig éppen tavaly volt.

A másik kategóriában, az eljárási kegyelmi kérvényeknél viszont valószínűeg abszolút rekord született, hiszen amúgy is egy kis számban előforduló, speciális eljárást takar. Arra pedig talán nem is volt még példa, hogy maga az államfő tegye közzé ilyen döntését, ráadásul egyből hetet. Utoljára olyan 1998-ban volt, hogy közzétették ezt az információt: Göncz Árpád volt az, aki megszüntette a Farkas Flórián ellen gazdasági bűncselekmények miatt indított eljárást.