Tavaly volt olyan szülő, aki Tiszának szerette volna elnevezni lányát

Fiúkat Kolbász, Felhő, Zé, Zéka, Tasi, Hubadúr és Zsoli, lányokat Mese, Csoda, Csodálka, Bogár, Poca és Tisza névvel is szerettek volna anyakönyvezni szülők 2022-ben a 24.hu gyűjtése szerint.

A tavalyi évben rekordszámú, összesen 625 keresztnévkérelem futott be a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz, 47 férfi és 73 női nevet kértek bejegyzésre, de természetesen nem mindegyik ment át.

Dr. Raátz Judit tudományos főmunkatárs szerint új divathullám volt tavaly a kettős keresztnevek megalkotása, amikor két női nevet egybeírunk. Már régóta ilyenek és használhatók a Marianna, Annamária, Izabella, de vannak az elmúlt években bejegyzettek, például Annabella, Annabori, Annadóra, Annadorka, Annakarina, Annakata, Annaléna, Annalilla, Annaliza, Annalujza, Annamíra, Annaréka, Annaregina, Emmaléna, Emmaróza, Hannabella, Hannadóra vagy Hannaliza.

Tavaly ez a lista bővült, ezentúl elnevezhetjük lányunkat Annalinának, Hannalénának és Pannarózának, a Miramilla, Marimária, Zarahanna, vagy férfinevek esetében a Vidmór és a Mikafélix sajnos nem kerültek bejegyzésre. Valaki pedig a Leni és a Nina nevek összevonásával alkotta meg a Lenina keresztnevet – vagyis csak alkotta volna meg.