Itthon közel 50 százalékkal nőttek az élelmiszerárak decemberben, messze a legjobban az EU-ban

A Telex azt írja, az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzétette a 2022 decemberi inflációs adatokat, mely Magyarországon szinte egyedüliként tovább emelkedett a novemberi 23,1 százalékról 25 százalékra, ami így az uniós átlag két és félszerese. A 25 százalékkal élen álló Magyarországot Lettország (20,7%) és Litvánia (20%) követi. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy míg szinte az összes országban csökkent a drágulás üteme, addig nálunk továbbra is kitartóan nőtt.

Élelmiszerárak frontján sem jobb a helyzet, ez is tovább emelkedett Magyarországon, és az ársapkák ellenére, vagyi nkább ennek köszönhetően épp csak 50 százalék alatt maradt: 49,6 százalék lett az érték decemberben. Bár az uniós átlag is nőtt 17,9-ről 18,2 százalékra, nem ugrott 2,4 százalékpontot, mint a magyar. Azt nem is kell említeni, hogy a legrosszabb számokat Magyarország produkálja, tőlünk jócskán elmaradva Litvánia (33,5%), Észtország (30,8%) és Lettország (29,4%) következik.

A lap megjegyzi, az MNB a tavalyi, közel 29 százalékos élelmiszer-infláció után idén 29,7 százalékos élelmiszer-drágulást jósol. Ennek oka ugyanakkor nagy részben a 2022-es drágulás áthúzódó hatása, vagyis csak az éves átlag lesz ennyivel több, mint az idei.