Novák Katalin: A magyaroknak erős a gazdaságuk, stabil a politikájuk és jó a válságálló képességük

Novák Katalin köztársasági elnök szerda este Budapesten a Magyarországon szolgálatot teljesítő külföldi nagyköveteket fogadva arról beszélt az MTI beszámolója szerint, hogy a magyaroknak jó a válságálló képességük.

Angol nyelvű beszédében elmondta, a tavalyi az egyik legnehezebb év volt az elmúlt időszakban, a sok probléma ellenére azonban a helyzet mégsem annyira rossz, a magyaroknak szerinte ugyanis megvannak az adottságaik ahhoz, hogy legyőzzék a kihívásokat. A köztársasági elnök ezután azt kezdte sorolni, hogy

  • a koronavírus-járványon remélhetőleg már túl vagyunk, gazdasági és társadalmi következményeivel azonban még szembe kell nézni.
  • Kitört az ukrajnai háború, sok európai országnak problémája volt az energiaellátással.
  • Magyarország déli határain növekszik a migrációs nyomás.
  • A társadalomban bizonytalanság tapasztalható, egyes szektorokban nem versenyképesek a fizetések, valamint
  • Brüsszellel is soha nem szűnő küzdelmet kell vívni.

Másfelől azonban a magyaroknak erős a gazdaságuk, stabil a politikájuk, továbbá jó a válságálló képességük Novák Katalin szerint, aki hozzátette: Magyarországra stratégiai gondolkodás jellemző, az itt élő emberek pedig keményen dolgoznak és családot akarnak. Büszkék rá, hogy egyszerre magyarok és európaiak, szülőföldjükön kívánnak boldogulni, de egyúttal a világ felfedezésére is vágynak.

A köztársasági elnök azt hangoztatta, hogy a kölcsönös tiszteletre és a pragmatikusságra kell támaszkodni. A nagykövetekhez szólva kiemelte, hogy látja a sokféleségüket. A különböző kultúrák eltérnek egymástól, más-más döntések születnek, Magyarország azonban tiszteletben tartja ezeket, cserébe azonban ugyanezt várja el: kultúrájának, döntéseinek mások általi tiszteletét tette hozzá.

Kitért rá, hogy Oroszország csaknem egy éve támadta meg Ukrajnát. Ebben az ügyben pragmatikusnak kell lenni elmondása szerint, de gondolni kell Európa túlélésére is. A NATO-nak Novák szerint ki kell maradnia a háborúból, nem szabad hagyni, hogy az érzelmek elragadják és emiatt belekerüljön a konfliktusba, majd azt kívánta, hogy az új év valóban hozza el a békét.

Az államfő kiemelte, számára továbbra is a család áll a középpontban. Nemcsak anyaként, hanem abban az értelemben is, hogy Magyarországon miként lehet támogatni a családokat. Közölte: ősszel már az V. Budapesti Demográfiai Csúcsot tartják meg. Megjegyezte, hogy a lengyel nagykövet egy mindössze néhány hetes gyermekkel érkezett a szerdai eseményre. Úgy fogalmazott, örül neki, hogy Magyarország olyan családbarát hely, ahol ez nem jelent gondot.

Azt mondta, számára a külföldi látogatásai az eszmecseréről, az érvek megosztásáról szólnak. Magyarország nyitott hely Európa közepén, és ha valakinek magyarázatra, együttműködésre van szüksége, a magyarok rendelkezésére állnak jelezte a nagyköveteknek a köztársasági elnök.

Novák Katalin azt mondta, egyebek mellett azért a Magyar Zene Házában tartják a hagyományos újévi fogadást, mert a sok nemzetközi díjat nyert épület jól jelképezi az elmúlt időszak kulturális fejlődését, valamint kiváló példa arra, hogy miként lehet valami egyszerre egyedi és univerzális, tradicionális és modern, magyar és nemzetközi.