Felháborodtak a mentősök a kormány által ígért béremelés elmaradása miatt

Közleményben háborodott fel a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége amiatt, hogy nem kapták meg az egészségügyi szakdolgozóknak ígért béremelést, amiről a dolgozók többsége a sajtóból értesült, ezt a Telex szúrta ki.

A közösségi oldalukon megjelent posztban azt írták: „A döntéshozók által célul kitűzött 37%-os orvos-szakdolgozói bérarány távolabbra került, mint valaha: 21%-ra csökkent. A megalázó mellőzöttség érzését tovább fokozza, hogy a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel való konzultáció, az egyeztetések, az érdemi információ szolgáltatása rendre elmaradt”.

Azt is jelezték, hogy a jelenlegi inflációs környezet miatt a mentősök a mindennapi megélhetésért kénytelenek két-három műszakban dolgozni, a sok túlóra az életük szerves részévé vált, ezért „nem maradt idejük élni”. Szerintük az egészségügyi dolgozóknak tisztességes bérre, megbecsülésre, emberi bánásmódra és kevesebb propagandára van szükségük.

A Telex azt írja, még december 28-án, a két ünnep között jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat az egészségügyi szakdolgozók béremeléséről, mely szerint két lépcsőben emelik a béreket: az első ütemben idén július 1-jével, a második ütemben pedig 2024. március 1-jével.