Márki-Zay Péter új párttal készül az európai parlamenti választásokra

„Igen, Lázár János valóban politikai hullának nevezett, de köszönöm, jól vagyok” – ezzel kezdte az Indexnek adott interjújában Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, aki már az európai parlamenti választásokra készül, új pártja pedig bejegyzés alatt van.

„Bár Lázár János miniszter, a Fidesz országgyűlési képviselője mindent megtesz annak érdekében, hogy eltávolítson a közéletből és a hódmezővásárhelyi Városházáról, én nem adom fel a küzdelmet. Mindenre felkészülünk, még az olyan felháborító pártállami diszkriminációra is, mint hogy az összes megyei jogú város közül egyedül Hódmezővásárhely nem kapott több százmilliós kompenzációt a rezsiárak miatt” – mondta a lapnak.

„Másfél évünk van az önkormányzati választásokig, és mindent megteszünk, hogy Hódmezővásárhelyen újrázni tudjunk” – mondta a polgármester, aki az Indexnek egyúttal bejelentette:

az európai parlamenti választásokon egy új párttal fog indulni, ez már bejegyzés alatt áll.

Azt viszont – egyelőre – nem kívánta elárulni, hogy milyen néven fog megalakulni a politikai formáció. „Csupán annyit mondok, hogy az Európai Néppárttal kívánunk szorosabban együttműködni” – fűzte hozzá a lapnak adott válaszában.

Beszélt a tavalyi országgyűlési választáson elért eredményekről is. Az ellenzéki összefogás egykori miniszterelnök-jelöltje szerint bebizonyították, hogy Orbán Viktor rendszerét Orbán szabályai szerint immár nem lehet leváltani. A polgármester szerint a DK-féle egypárti árnyékkormány csak politikai pótcselekvés, egy ellenzéki kerekasztalra lenne szükség. „Egy egypárti diktatúrában nem parlamenti ellenzékre, hanem ellenállásra van szükség” – emeli ki.

Arra a kérdésre, hogy egy újabb politikai fiaskó esetén elhagyná-e Magyarországot, határozott nemmel válaszolt. „Amíg bármit tehetek szegény, kifosztott és propagandával manipulált hazám felemelkedéséért, addig maradok. Ebben mindannyiunknak feladata és felelőssége van. Ha egy korrupt és ostoba rendszer miatt az értelmes és becsületes emberek elhagyják a szülőföldünket, ki fogja megdönteni hazánk ezeréves történelmének legkorruptabb kormányát, és ki fogja végre emelkedő pályára állítani a magyar gazdaságot, a magyar életszínvonalat?” – zárta Márki-Zay Péter az interjút.