Népszava: A rezsicsökkentett ár hússzorosáért vettük az oroszoktól a gázt októberben

A Népszava ismét arról ír, hogy rekordáron vettük az orosz gázt, a kormány a rezsicsökkentett ár hússzorosát fizette októberben. A lap a KSH külkereskedelmi adatbázisából úgy számolt, hogy ezer köbméterenként 2493 eurót fizethettünk mindezért, ami a Ttf holland gáztőzsde irányadó, októberi ezer köbméterenkénti átlagárszintjét (2305 euró) mintegy 8 százalékkal meghaladja.

Ez ismételten soha nem látott árszint a cikk szerint, pedig már a szeptemberi, ezer köbméterenként 1837 eurós, egyetlen hónap alatt 56 százalékot ugró ár (ami évtizedekig néhány száz euró körül volt) is rekordnak számított. A nyilvántartás szerint ráadásul

kiugróan nagy mennyiségért, 481 millió köbméterért fizettünk ennyit,

amelynek így az egyetlen havi „csekkje” 1,2 milliárd euróra rúgott, ami mintegy 483 milliárd forint. A Népszava számítása szerint az év első tíz havában csak a gázáron keresztül legalább 1779 milliárd forintot perkáltunk ki az oroszoknak, miközben ebbe a nem közvetlen gázvásárlások nem is tartoznak bele.

Forintban az MVM októberben köbméterenként szintén csúcstarifát, 1005 forintot fizethetett az orosz gázért, amely a „rezsicsökkentett” lakossági gáztarifa húszszorosa, de jelentősen meghaladja az átlagfogyasztás feletti szintet is. A lap szerint nem véletlen tehát, hogy a kormány a jövő évi költségvetésben e hiány pótlására a „rezsicsökkentés fenntartására” szolgáló „rezsivédelmi alap” tervezett keretét 670 milliárdról 2610 milliárdra növelte. Mint írják, a „rezsicsökkentést” az adófizetők pénzén „tartják fenn”.

Szó volt korábban fizetési haladékról is az oroszok felé, azonban a KSH-adatbázisban nem látták nyomát annak ellenére, hogy meghaladja az ehhez korábban meghatározott limitet a gáz ára. Az MVM az erre vonatkozó kérdésre azt közölte a lappal, hogy mindez „üzleti titok”. Ugyanakkor azt írják, hogy a két hónapos árelcsúsztatás és a KSH feldolgozási ideje miatt az orosz gáztarifa négy hónapra előre becsülhető, így 2022 utolsó és 2023 első két havára biztos árcsökkenés jósolható.