Idén is kihozza fényvonatát a MÁV, várhatóan Szegedre is jön majd

A MÁV közölte honlapján, hogy idén újra kigördül egy karácsonyi fényekbe öltöztetett V43-as mozdonyuk, melyet tavalyhoz hasonlóan ismét egy 3500 LED-ből álló, 350 méter hosszú fényfüzér díszít. Ilyen kidíszített mozdony először közlekedett tavaly a magyarországi nagyvasúti hálózaton.

A Fény Szili névre hallgató mozdony első útján december 22-én este a Budapest–Záhony vonalon közlekedik Cegléd, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza érintésével. Az ünnepi időszak alatt – a győri vonalon kívül – az ország szinte minden villamosított fővonalán találkozhatnak majd vele az utasok,

így várhatóan a szegedi vonalon is a 2021-es évhez hasonlóan.

Akkor sem és most sem árulták el a mozdony pontos menetrendjét előre, csupán az érkezése napján fogják bejelenteni, hogy merre lesz látható. Ez talán karácsonyi meglepetésnek van szánva, ám az érdeklődők így nem tudják előre tervezetten megnézni a mozdonyt.

Mint írják, idén nem csak a nagyvasúti vonalakon van lehetőség „fényvonatokkal” utazni. A téli szünetben mindennap várja utasait a Gyermekvasút, ahol két feldíszített vasúti kocsi gondoskodik az ünnepi hangulatról. Közülük az egyik külső világítást is kapott, így igazi fénykocsiként fut a síneken. Általában a menetrendben meghirdetett hagyományos személyvonatokban lehet ezekkel a járművekkel utazni, melyek óránként indulnak a végállomásokról.

A MÁV-Start elindította a Fényvonatot a Balatonfenyvesi kisvasúton is. A különleges fényekben pompázó járművekkel január 3-ig lehet utazni mindkét vonalon.