Viszik, mint a cukrot: hiány van a hatósági áras cukorból is, ami további hiányt generál

„Fogjon meg gyorsan két csomaggal, mert lehet, hogy aztán napokig nem lesz!” mondta az egyik budapesti Sparban az eladó a Telex újságírójának, amikor hatósági áras kristálycukor jött szóba. A lap arról ír cikkében, hogy nem csak a budapesti, de a vidéki üzleteket járva is szinte hiánycikknek számít a kristálycukor, ráadásul az eladók nem is tudják, mikor kapnak legközelebb árut. A probléma nem csak a kisebb boltokban van jelen, a nagyobb multikat is érinti.

Szegeden is régóta beszédtéma, hogy ritkán van a boltokban cukor. A Telex helyi tudósítója szerint így aki talál, többet vesz belőle a szokásosnál. „Hiszen már hónapok óta így megy: néha van, de sokszor nincs. Nem tudom, mikor kapunk megint, kiszámíthatatlan az érkezése” – mondta az eladó az egyik szegedi Coopban a lapnak, ahol múlt héten még egyetlen zacskónyi cukor sem volt, hétfőre viszont már feltöltötték a polcokat.

A cikk szerint az egyik szegedi Sparban is elfogyott a hatósági áras cukor, miközben a Szegedtől 20 kilométerre lévő mórahalmi CBA-ban bőven volt belőle. Egy helyi kisboltban ugyanakkor arra panaszkodtak, hogy hetente csak 20 kiló cukrot kapnak, amit hamar felvásárolnak az emberek, bár a Telex szegedi tudósítójának még pont jutott egy kilós csomag.

A portál az üzletláncokat is megkérdezte a problémáról. A Spar szerint akadoznak a beszállítások, ezért kevesebb kristálycukor érhető el boltjaikban, mint tavaly ilyenkor. Van olyan árstopos termék, amiből a korábbiakhoz képest háromszoros mennyiséget értékesítenek,

a kristálycukor esetében a tavalyi egész éves mennyiség már idén nyárra elfogyott.

A Tesco szerint folyamatos az ellátás a hatósági áras élelmiszerekből, így a cukorból is, de előfordulhat, hogy egy-egy áruházban átmenetileg, egy adott napon belül nem a megszokott mennyiségű áruval találkoznak a vásárlók. Ezt azzal magyarázták, hogy az árstop extra keresletet generált a cukor esetében is.

A Pennyben a korábbi évekhez hasonlóan most is előfordulhat átmeneti készlethiány a cukor esetében, de ez nem hosszabb és tartósabb, mint a máskor – írták a Telexnek. A karácsonyi időszakban arra számítanak, hogy az infláció miatt általánosságban kevesebb termék fogy majd tavalyhoz képest, az előzetes számítások szerint 57 százalékkal.