Orbán Viktor: A cél az, hogy kimaradjunk az európai recessziós tendenciából

Tűzszünetre, béketárgyalásra van szükség az ukrajnai háborúban hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának péntek reggel adott interjúban.

A szankciós politika egy lépés a háború felé fogalmazott Orbán Viktor, aki kiemelte: a szankció gazdasági természetű intézkedés, de ha ennek révén beavatkozik valaki egy konfliktusba, állást is foglal, lépést is tesz az egyik harcoló fél irányába, azaz a háború irányába. A miniszterelnök hangsúlyozta: ha Európa a háború részeseként tekint önmagára, akkor egyre mélyebben vonódik be a konfliktusba, ezzel pedig erősödik a minket fenyegető veszély.

Jól látszik, hogy lépésről lépésre csúszunk bele ebbe a háborúba; még nem lőnek ránk, de már nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy tényleges hadviselő féllé váljunk fogalmazott a kormányfő, nagyon veszélyesnek nevezve azt, amit Európa művel. Kiemelte: Magyarország a béke nyelvén beszél, de rajtunk kívül senki nem követi ezt az irányvonalat.

Nem lehet mindig vétózni

Magyarország sose támogatta a szankciós politikát, és ezután sem fogja jelentette ki Orbán. A miniszterelnök kiemelte: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy minden lépésnél vétózik, néha el kell engednünk egy-egy dolgot. Ahhoz viszont ragaszkodnunk kell, hogy ránk nézve valamilyen más, a magyar érdekeknek megfelelő kivételes szabályt azért kiharcoljunk.

Ezért a szankciók legpusztítóbb következményei alól Magyarország eddig mindig kihúzta magát fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, folytatni kell ezt a politikát.

Maradjunk ki az európai recesszióból

A cél az, hogy kimaradjunk az európai recessziós tendenciából hangsúlyozta a miniszterelnök az interjúban. Minr mondta, az a célunk a következő évre, hogy megőrizzük a teljes foglalkoztatottságot, tehát mindenkinek legyen munkája, legyen az Európai Unió átlagát meghaladó növekedés, vagyis mi ne essünk recesszióba, és a legfontosabb nemzetstratégiai céljainkat se adjuk fel: nemzetegyesítés, családok támogatása.

Jelezte, utóbbiakról majd decemberben lesz értelme beszélni. Kijelentette, sosem adunk föl fontos nemzetstratégiai célokat, ezért indított a kormány gyármentő programot, támogatja a kis- és középvállalkozásokat, rendelt el ár- és kamatstopot, segíti a vendéglátóhelyeket és a szállásadókat. Folyamatosan jönnek a javaslatok, hogyan próbáljuk elviselhetővé tenni a helyzetet a vállalkozások és a magyar emberek számára is mondta az interjúban Orbán Viktor.

A baloldalt külföldről fizetik

Nemcsak törvénytelen, hanem erkölcsileg helytelen, és a magyar polgárok átverése, hogy a baloldali pártok a választást megelőzően külföldről kaptak nagy összegeket mondta. Orbán Viktor hangsúlyozta: az ügyben mindenképpen meg kell hallgatnia a titkosszolgálatokért felelős minisztert, illetve a titkosszolgálati munkát végző intézmények vezetőinek a véleményét is, azonban mint fogalmazott az biztos, hogy jó okunk van arra, hogy megdöbbenjünk.

Szerinte az ügy ugyanakkor nem bonyolult. Az a helyzet, hogy a magyarországi választást megelőző időszakban, sőt úgy tűnik, hogy még a választás után is a magyarok bizalmát kérő politikai pártok egy részét, a baloldali pártokat és azok vezetőit külföldről fizették, talán fizetik is fogalmazott. Úgy vélte: ez törvénytelen, de ezt majd a jogászok eldöntik.

Leszögezte: ellentétes Magyarország nemzeti érdekeivel, hogy külföldről beavatkozzanak a választási kampányokba olyan durva módon, hogy egyes, kampányban résztvevő szereplőket, személyeket és pártokat külföldről fizessenek.

Ez nem csak erkölcsileg helytelen, hanem ez átverése a magyar polgároknak is, akik azt hiszik, hogy ők egy szuverén integritással rendelkező pártra és vezetőre adják le a voksukat, akiknek nincs olyan titkos elkötelezettsége, amely megakadályozná abban, hogy az ország érdekét szolgálja a munkája során hangsúlyozta.

Fotó: Fischer Zoltán / MTI