Esős időszak jön a napsütéses, ködös idő után a héten

Egy Skandinávia fölött megerősödő anticiklon keleti peremén hideg, sarkvidéki levegő indul meg délre, miközben az Atlanti-óceán felől enyhe, nedves légtömegek érkeznek a kontinens belseje felé. A két különböző légtömeg pont a térségünk fölött fog keveredni, emiatt csapadékosabb időszak veszi kezdetét írja az Időkép.

Már kedden átvonul fölöttünk egy esőt, záporokat okozó csapadéksáv délnyugatról északkelet felé, helyenként 5 mm-t is meghaladó mennyiségű esőt hozva. Szerdán egy mediterrán ciklon miatt, a jelenlegi számítások szerint legkisebb eséllyel északon, északkeleten eshet, ugyanakkor az ország déli felén kiadós csapadék hullhat, akár 15–20 mm is. Hideg még nem lesz, délután 813 fokot mérhetünk, utóbbi lesz jellemző Szegeden is.

A hét második felében a Kelet-, Északkelet-Európa fölött felgyülemlett hideg levegőből valamennyi már hozzánk is eljuthat, miközben újabb mediterrán ciklonok alakulhatnak ki, és hozhatnak ismétlődő csapadékot. Az északi-északkeleti országrészben valószínűleg péntekre hűlhet le a magasabb légrétegekben és talaj közelében is olyan mértékben a levegő, hogy

az eső mellett már a havas eső, hó is megjelenhet,

ez azonban még nagyon képlékeny, mediterrán ciklonról lévén szó.