Matolcsy György Szent-Györgyi Albert szavait idézve árulta el, hogyan nyerhetjük meg a jövőt

Új típusú gondolkodásra van szükség az emberiség fennmaradásához jelentette ki Matolcsy György jegybankelnök csütörtökön a Budapesti Metropolitan Egyetem által rendezett TEDx konferencián, melyről az MTI tudósított.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke kifejtette: a jövőnk érdekében elő kell állítani azokat az új szabályokat, új gondolatokat, melyek a hosszú távú fenntarthatóság és értékállóság köré szerveződnek. A fenntarthatóság létkérdés, és a jövő megnyerésének minden szempontból a kulcsa hangsúlyozta.

Matolcsy György a Kezedben a jövőd! címmel a fenntarthatóság témája köré szervezett budapesti tanácskozáson kiemelte: ma az emberi civilizáció, a világgazdaság egésze, kormányok, egyetemek komplex és összetett rendszerek. Idézte Szent-Györgyi Albert gondolatát, miszerint

látni kell, amit mindenki lát és gondolni, amit senki sem gondolt.

Véleménye szerint ez kell a jövő megnyeréséhez. Előadásában rámutatott, hogy az erőforrások 20 százaléka adja az eredmények 80 százalékát. Azt az 1 százalékot keressük, amivel elérhető a fenntarthatóság tette hozzá. Az erőforrások 3040 százaléka pedig veszteség, ezért nem szabad megvárni a jegybankelnök szerint, amíg a civilizáció minden területen új szabályokat hoz a káosz ellen.

Az embereknek, egyetemeknek, kormányoknak, jegybankoknak elő kell állítani a szabályokat, amelyek beépítik a fenntarthatóságot, mint kulcsot a civilizációba, az országba, gazdaságba, az egyetemekre, a vállalatok működésébe. Példaként említette, hogy az MNB megalkotta a Fenntartható közgazdaságtan elnevezésű globális vitairatot, a pénzügyi rendszerbe bevezette a zöld szabályozást. A bankrendszert a fenntartható beruházások felé terelik mondta.