Orbán az infláció legalább megfelezésére szólított fel 2023 végére a Kossuth rádióban

Tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetett az orosz és az ukrán fél között Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő azzal érvelt, hogy a tűzszünet és a béketárgyalás hozná el a gazdasági megkönnyebbülést, mert amíg a háború tart, és a nyugat szankciókkal válaszol rá, sem az infláció, sem az energiaárak nem fognak csökkeni. Azt mondta, Brüsszelben a szankciókat elszúrták, azokhoz ráadásul nem társulnak árcsökkentési javaslatok, ezért most szankciós infláció van és szankciós felárat fizet az ország az energiáért.

Hozzátette: Magyarország minden, az energiapiacára negatív szankció alól mentesítést kapott, de a baj az, hogy a közös európai piac részeként az országra mégis hatással vannak a magas energiaárak. A végső megoldást a magas energiaárakkal szemben az jelentené, ha az Európai Unió elállna a szankciós politikától fogalmazott Orbán Viktor, jelezve, ezért nagyon sokat kell még küzdeni.

Felére csökkent infláció 2023 végéig

Orbán az infláció legalább megfelezésére kérte jövő év végére a jegybankelnököt és utasította a pénzügyminisztert. A miniszterelnök a péntek reggeli adásban azt hangsúlyozta: a jelenlegi egy szankciós infláció, ha az Európai Unió belátná ezt, akkor napokon belül a felére eshetne vissza néhány termék, így az energia ára.

Hozzátette: a jelenlegi kormánynak van gyakorlata a pénzromlás kezelésében, hiszen 1998-ban is 10-15 százalékos inflációt örököltek. A miniszterelnök közölte, mivel a pénzromlás a családokat tartalékaik felélésére kényszeríti, az ellene való küzdelem valójában egy családvédelmi intézkedéssorozat.

Magyarországon megkérdezik az embereket

Magyarországon szokás, hogy megtaláljuk a politikai eszközét annak, hogy egy többségi vagy egy teljes nemzeti egyetértést hozzunk létre, amivel aztán a kormány sokkal jobban tud gazdálkodni a brüsszeli csatákban, mintha ez nem lenne a kezében érvelt a most induló nemzeti konzultáció mellett Orbán Viktor.

A miniszterelnök kijelentette, az Oroszország elleni szankciókat nem demokratikus módon vezették be, az a brüsszeli bürokraták és az európai elit döntése volt.

Orbán Viktor hozzátette, egyelőre még demokrácia van Európában, és számít, hogy mit gondolnak az emberek. Magyarországon rendszeresen megkérdezik, a döntésekbe is bevonják az embereket a legnehezebb európai kérdésekben, legyen szó a migrációról, a koronavírus-járvány kezeléséről vagy a jelenlegi szankciókról mutatott rá a miniszterelnök.