Orbán arról beszélt, hogy mi Európa törpék vagyunk, erre délután tovább zuhant a forint

A hétfő délutáni parlamenti ülésen három olyan törvényjavaslatról is vitáznak a képviselők, amelyek az Európai Bizottsággal való megegyezéshez kellenek. Itt Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt, de szavai közben esésnek indult a forint.

A Portfolio számolt be arról, hogy Orbán Viktor szavainak hatására a forint 410-ig gyengült hirtelen az euróval szemben, majd onnan korrigált kicsit. Most 409 körül jár a jegyzés, ami 0,6%-os forintgyengülést jelent péntek estéhez képest. A dollár ugyan a 424 közelébe gyengült reggel, de visszapattant 421 körülre, majd innen újra, viszonylag tartósan 424 és 425 fölé gyengült a miniszterelnök szavai után, jelenleg a kettő között van.

„Az április magyar választások előtt az volt az európai álláspont, élén Németországgal, hogy a szankcióknak ésszerűeknek kell lenniük. Nem szabad tönkre tennünk az európai gazdaságokat, a szankciók nem terjedhetnek ki az energiára. Ez józan álláspont volt, hiszen szankciót mindig olyan gazdasági ágazatokra érdemes kivetni, ahol erősebbek vagyunk, mint az, akit a szankció alá akarunk vonni.

Márpedig az energia területén mi, Európa törpék vagyunk, Oroszország pedig óriás”.

mondta többek között Orbán hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. Hozzátette, júniusban azonban elfogadták a szankciókat, köztük az olajra vonatkozó szankciókat is. Ezek a döntések sokszorosára emelték az energiaárakat, ami kihat az élelmiszerárakra is.

„Magyarország továbbra is az Európai Unió tagjaként képzeli el a jövőjét. Mi, magyarok európai nemzet vagyunk” – fogalmazott. „A szükséges pénzügyi forrásokat az Európai Unió megígérte, ha ezt mégsem adják ide, akkor más forrásokból szerezzük be a szükséges összeget. Az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat az EU-val és más partnereinkkel el is indítottuk” – kontrázott rá.

Elárulta viszont, hogy az EU-n kívül más nemzetközi partnerekkel is tárgyal a kormány.

Orbán viszont folyamatosan azt hangoztatta, hogy az energiaárak növekedése minden országban növeli az inflációt, melyet azonban nem gazdasági folyamatok okozzák szerinte, hanem a szankciók. Nem a gazdaság, hanem a brüsszeli politikai döntések felelősek a magas inflációért – jegyezte meg, majd elismételte, hogy Európa lábon lőtte magát és Oroszországnak nem fájna ka szankciók.Szerinte a Nyugat a háború pártján áll, Magyarország pedig a béke oldalán.

Azt is jelezte, hogy 200 milliárd forintos programot indítanak az energiaintenzív vállalkozások számára, gyármentő programot, valamint új munkahelyvédelmi programot is hirdettek. Jelenleg 9400 milliárd forint állami beruházás zajlik az országban, ezeket végigviszik, de újakat már nem indítanak.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI