Idén is Várkonyi Andrea férje lett a leggazdagabb, míg Orbán Viktor a legbefolyásosabb magyar

Idén már 21. alkalommal jelent meg a Szakonyi Péter és csapata által összeállított kiadvány, mely az ország száz leggazdagabb emberét rangsorolja. A kiadvány szerint a top 100 összvagyona – a válság és a pandémia ellenére – nem csökkent, sőt, egy év alatt 637 milliárd forinttal nőtt, és 2021 végére elérte a 6223,5 milliárdot.

A listát a Telex szemlézte; mint írják, Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar, ő a közelmúltban elnyert autópálya-koncesszió nélkül is mintegy 480 milliárd forinttal rendelkezik. Ez 60 milliárddal több, mint egy évvel ezelőtt. 

Csányi Sándornak, a Pick Szeged Zrt.-t is magában foglaló Bonafarm-csoport tulajdonosának vagyona maradt 420 milliárd forint. Mint megjegyzik, Csányi más szektorokban jól járt, de az OTP-n veszített a háború miatt.

Idén először léphetett fel a harmadik helyre Felcsuti Zsolt, a géptartozékokat gyártó MPF Holding többségi tulajdonosa 345 milliárdos becsült vagyonnal. A politikába is belekóstoló Gattyán György csupán negyedik lett, az ő vagyonát 320 milliárdra becsülték a kiadvány szerkesztői.

Bár a lista helyezettjeinek nagy része továbbra is az ingatlanfejlesztésben utazik, már tavaly is egyre többen fektettek be az energetikába, ezen belül a napenergiába; a naperőművek értékét és jelentőségét az idén kirobbant energiakrízis még jobban emeli.

Idén mindössze négy új szereplő jelent meg a listán:

A hazai létesítményfenntartási piac nagyágyújának tartott Kis-Szölgyémi Ferenc, a naperőműüzletben évek óta élenjáró Lugos Roland, a sikeres építőanyagcég, a Masterplast társtulajdonosa, Ács Balázs és a legdinamikusabb ingatlanpiaci szereplőnek számító Indotek résztulajdonosa, Hermann Kamilla, aki korábban Jellinek Dániel felesége is volt.

Idén tizenegyedik alkalommal közöl a kiadvány befolyásbarométert, vagyis az ország legbefolyásosabb szereplőinek listáját. Az élen évek óta Orbán Viktor miniszterelnök szerepel, de előreugrott – a lapzártát követően miniszternek jelölt – Lázár János, aki idén a 22. helyen szerepel.

A legbefolyásosabb ellenzéki politikusnak az értékelést végző elemzők Karácsony Gergelyt tartották, aki a 30. helyre tudott felkapaszkodni. Érdekes, hogy nem jutott be az első ötven legbefolyásosabb közszereplő közé Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.