Telex: Lázár alá kerülhet Budapest fejlesztése is, amely már nem számít prioritásként a kormány tervei között

A Telex írt arról az értesülésükről, miszerint a napokban Fürjes Balázs államtitkár a Budapest Fejlesztési Központ vezetése előtt bejelentette, hogy a komplett terület, tehát a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárság a BFK-val együtt várhatóan átkerül a Gulyás Gergely vezette miniszterelnökségtől Lázár János építési és beruházási miniszterhez.

Mint a Telex cikke megemlíti, a múltban Lázár János számtalanszor beszélt arról, hogy a vidék fejlesztése fontosabb (sőt: egyenesen kimondta, hogy most a vidék jön), mint a fővárosé, többen már most arra számítanak, hogy a BFK jelenlegi formájában megszűnik. Ráadásul a lap értesülései szerint BFK-s beszélgetésen elhangzott az is, hogy

a kormány tervei között már nem szerepel prioritásként Budapest fejlesztése,

hiszen a főváros nélkül is megvolt a választáson a kétharmados győzelem. Mint írják, az, hogy Budapest várhatóan nem fog sok fejlesztési pénzt kapni, természetesen csak a fővárosi önkormányzat által várt és kívánt, valamint a BFK által belengetett nagy közlekedési projektekre vonatkozik, míg a kormányzati nagyberuházások – mint például a budai Vár építkezései – szinte biztos folytatódnak a Városligettel együtt.

A Telex információi szerint rontja az esélyeket, hogy magáról a projektekről Lázár fog dönteni.

Lázár hozzáállását Tarlós István volt főpolgármester már egy évvel ezelőtti kijelentésében előre vetítette, miszerint a Csongrád-Csanád megyei képvislő „Budapestet soha nem szerette”. Ezt arra alapozta, hogy Lázár korábban már a 3-as metró felújítására sem akart pénzt adni.

A Telex megkereste Lázár Jánost a hírrel kapcsolatban, a sajtósa későbbre ígért választ. Fürjes Balázst megkeresésükre viszont így reagált: „Nekem és a kormánynak Budapest, a nemzet fővárosa mindig is szívügyünk volt, marad és lesz. Sosem lesz olyan, hogy Budapest építése nem prioritás, a Telex újságíróját valaki félretájékoztatta.”

Miután kiderült, hogy Lázár János az agrárium helyett egy újonnan létrehozott Építési és Beruházási Minisztériumot fog vezetni, felmerült az is, hogy a korábban rebesgetett, nemzetközi kiskereskedelmi láncok kiszorítása helyett az építőiparban jöhet hasonló tisztogatás. Mint a Portfolio cikke írja, nagy álma válik valóra az építőiparnak miután kiderült, a terület külön minisztériumot kap: az építőiparban a szakmabeliek hasonlót szeretnének látni az alapanyaggyártás terén is, mint amit a nemzetközi kiskereskedelmi láncokról mondott annak idején.