Lázár szerint Magyarországra magyar élelmiszerdiszkontok kellenek, „überelni” kell a külföldieket

„Überelni kell a külföldi kiskereskedelmi láncokat, diszkontokat, abcúg multik, vivát magyarok!” – mondta Lázár János, a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos, aki a Portfolio-nak adott interjút.

Lázár elmondta: „Én importellenes vagyok. Amellett érvelek, hogy akár állami beavatkozással, magyar feldolgozás legyen a hazai minőségi alapanyag-termelésből, a magyar állam – akár a kiskereskedelem jogszabályi környezetét alakítva – tegyen egy egységes lánc létrejöttéért.” Kifejtette, ez azt jelenti, hogy magyar termelő, magyar felvásárló, magyar feldolgozó, magyar nagy- és kiskereskedő egymásra épülve lenne a célkitűzés. Szerinte az EU-tagság a patrióta gazdaságpolitika lehetőségét nem megszüntette, csak szűkítette.

„Abcúg a kiskereskedelmi láncokkal, diszkontokkal és vivát a hazai élelmiszerláncoknak” – mondta.

A Portfolio megemlítette, mintegy két hete jelentette be az Aldi, hogy kizárólag csak magyar frisshúst értékesít majd, a kezdeményezés mögé beállt az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is. A miniszter szerint ez csak PR, aki elhiszi, naiv. „Pontosan meg kellene vizsgálni a termékeket, de ezt valószínűleg a diszkontlánc sosem engedi majd” – javasolta.

A lapnak kifejtette, a jövő a diszkontáruházaké – a Lidl, az Aldi és a Penny piacvezető helyzetben vannak, a válság ellenére is képesek növekedni. Jellemzően sajátmárkás termékekkel dolgoznak, amelyeket mérethatékonysági okokból külföldön állíttatnak elő, globálisan, egy helyen. Lázár szerint ezért ezek a PR-megállapodások nem tudják megoldani azt, hogy magyar kézben és domináns pozícióban lévő élelmiszer diszkontlánc máig sincs Magyarországon.

Pont ezért kell Lázár szerint egy „patrióta fordulat” a kereskedelemben; Lengyelország, Szlovákia vagy Ausztria képes volt rá, akkor a magyar kishitűséget is félre kell tenni. „Ezzel a patrióta politikával szemben persze könnyű populista szólamokat hangoztatni, népszerűsködni, hiszen az emberek többsége kedveli ezeket a külföldi láncokat, mert úgy érzik, nagy választékot és kedvező árakat kapnak tőlük” – magyarázta. Szerinte fontos, hogy az emberek megértsék, a patrióta élelmiszeripari fordulat nem azt eredményezi majd, hogy eltűnik a választék és drágább lesz az élelmiszer.

Lázár szerint üdvözlendő az, hogy Jellinek Dániel beszállt az Auchanba, de „sokkal határozottabban kell előremenni” szerinte.

A kormánybiztos akár állami beavatkozást is elképzelhetőnek tart: „A magyar üzleti szereplőknek fel kellene ismerniük, hogy ami jó a Spar, a Lidl vagy az Aldi tulajdonosának, annak jónak kell lennie a magyarnak is. Ehhez kormányzati eszközöket kell rendelni. A kiskereskedelmi adóval szembeni megfutamodás súlyos hiba volt Magyarország részéről, talán az egyik legnagyobb az elmúlt 12 évben – a vasárnapi boltzár mellett. A lengyelek ezt a vitát megnyerték, nem véletlenül állnak az élelmiszeriparban jobban, mint mi” – fejtegette.

Lázár ugyanakkor ellenezné, hogy az elszabadult élelmiszerárakat kormányzati lépésekkel tartsák kordában, „a piac működésébe ugyanis – egy ponton túl – beleavatkozni nem szabad” szerinte. A teljes interjú ide kattintva elérhető.