Lázár: Ha nyer az ellenzék a megyében, akkor csak Szegednek lesz jó, minden más településnek rosszabb

Lázár János megtartotta a kampányindító rendezvényét Hódmezővásárhelyen. Az egésznek volt egy ilyen profin felépített érzése, de talán pont ezért hatott szürreálisan is. Lázár János Duracell-nyusziként hajt a vidékért, mintegy duális alternatívát kínálva: a nagyvárosi ellenzék, akivel csak Budapest meg Szeged járna jól, vagy ő, akinek a vidék az első, bár a szlogen Nemesi Pál esetében nem működött.

Az országgyűlési képviselő saját beszéde előtt több felszólaló is volt, akik az ő munkásságát méltatták, vagy éppen Márki-Zay Péter alkalmatlanságáról beszéltek, tehát a vége mindig az volt, hogy Lázár Jánosra kell szavazni, aki mintegy – saját bevallása szerint – Duracell-nyusziként hajt a vidékiek fejlesztési forrásaiért. A felszólalók között szinte kivétel nélkül hölgyek voltak: Csikotáné Erdei Eleonóra Makóról, Szabó Emese Székkutasról, Jesityné Ferenczi Renáta Magyarcsanádról és Farkasné Botás Nikolett újvidéki roma származású kismama, szintén Magyarcsanádról. A közös valahol ott volt, hogy felsorolták, hány gyerekük van, illetve elmondták, hogy a keresztény család a legfontosabb.

Aztán jött Lázár János beszéde, aki igen hosszasan taglalta a leginkább idős közönségnek, hogy mennyivel jobb ő és a pártja, a Fidesz politikája, mint Márki-Zay Péteré, akit szinte egy szélhámosnak festett le. A megosztó retorika sem maradt el, amikor az embernek két választási lehetőséget felkínáló világnézetet gyártanak, hogy minél könnyebben rávegyék az egyébként bonyolult és összetett világunkban a választásra: jobb és bal. De nem csak ez a már rég ismert dualitás volt ajánlva, hiszen szerinte a Gyurcsányista baloldal egyenlő a Budapestországgal, számukra a vidék csupán „merő kuruckodás”, sőt, mindenkit a városokba akarnak költöztetni. Azt akarják, hogy legyen minden egységes, hiszen akkor sokkal könnyebb „nekik” pénzt keresni.

Lázár szerint ha megnyeri az ellenzék a választást, akkor a fővárosnak talán jobb lesz, azonban a vidéknek biztosan rosszabb. Szerinte a vidékiek csak egy adatsor a költségtáblázatban, nem kell nekik ami nemzeti, mivel Brüsszelnek adnák a döntési jogokat, megszűnne Magyarország, mint ország. Hiszen nemzetállam, nemzeti szuverenitás nem kell Gyurcsányéknál, mert a falu, a vidék és a nemzeti mezőgazdaság nekik túl bonyolult dolgok. Ezek alapján az látszik, hogy Lázár, és vele a Fidesz is beleállt ebbe a város és vidék ellentétbe, ahol Szeged városnak számít. Lázár meg is jegyezte:

ha nyer az ellenzék Csongrád-Csanád megyében, akkor csak Szegednek lesz jó, de rosszabb lesz Vásárhelynek, Makónak, Szentesnek, Csongrádnak és minden falunak is.

A miniszter „Márki Urat, a gyurcsányi messiást” szólította meg, akinek földadója szerinte mindenellenes, ami igazi liberális tempó. Ez szerinte elvándorlást eredményez: a fiatalok először a városokba, majd külföldre költöznek, a nagyszülők pedig majd online tarthatják a kapcsolatot unokáikkal. Szerinte a magyar vidéket nem felszámolni, hanem felzárkóztatni kell. Taglalta, hogy 2010 előtt minden rossz volt, mindent bezártak, mindent leállítottak, azonban 2010 óta ebben is folyamatos sikereket értek el, aki pedig ezt tagadja, az hazudik. A politikus kiemelte, hogy az országnak a vidékben rejlik a tartaléka, a falvak életben tartása és támogatása megtérülő befektetés.

Megjegyezte továbbá, hogy a vonalbezárások helyett meg kell építeni a további tram-traineket.

Szerinte Márki-Zay kapcsán a kuláküldözés jut eszükbe az embereknek. Lázár Márki-Zay Péter egy korábbi kijelentésére utalva hozzátette: „az itt élők nem hülyék, meg tudnak fejteni egy keresztrejtvényt”. Szerinte a fentiek az idei választásokat majdnem fekete-fehérré teszi, hiszen két világ, két filozófia és két ajánlat csap össze egymással. Szerinte a választásoknak van tétje, a felszólaló hölgyekre utalva elmondta, hogy van mit megvédeniük, van miért harcolniuk.

Mint mondta, Csongrád-Csanád megye vásárhelyi körzete kicsiben maga az ország, vele együtt Hódmezővásárhely is, amely április 3-án maga lesz az ország. Itt csap ugyanis össze legtisztábban és a legkeményebben Lázár szerint az általa felvázolt két világ:

  • a gyurcsányista vagy orbánista,
  • a multinacionális vagy a nemzeti,
  • a bal vagy a jobb,
  • a vidékellenes vagy a vidékpárti.

Aztán a legvégén elhangzott a szlogen, amely kissé hasonlít Márki-Zay „Csak felfelé!” mondására: „Hajrá, előre!”