A leggyakrabban használt építési alapanyagok (X)

Ha kisebb vagy nagyobb projektről, építkezésről vagy felújításról van szó, számos építési alapanyagra van szükségünk a szakszerű munkavégzéshez. Burkolás, falazás, glettelés vagy ragasztás – minden munkafolyamatnak megvan a maga anyagigénye, amelyről gondoskodnunk kell.

Válasszuk mindig a minőséget!

Attól függetlenül, hogy ezek a termékek a kész projektnél jellemzően láthatatlanok, még nem mindegy, hogy milyen a színvonaluk. A Józan Kft. zsákos habarcsok széles kínálatával vár bennünket, ha nem szeretnénk kompromisszumokat kötni, de fontos számunkra a kedvező ár.

Mik azok a zsákos habarcsok?

Ez a gyűjtőneve a leggyakrabban alkalmazott, zsákos kiszerelésben beszerezhető építési alapanyagoknak. Ezek mindegyike elengedhetetlenül fontos az adott feladatban, ugyanakkor a minőségre, valamint a mennyiségre is oda kell figyelni. Alkalmazás tekintetében a gyártói javaslatok követése ildomos.

Közéjük tartoznak a falazóhabarcsok, a glettek és vakolatok, ahogy a száraz beton, valamint a hőszigetelő anyagokhoz szükséges ragasztó is.

Építési alapanyagok nélkül nem megy!

A felsorolás is rávilágít arra, hogy ezeket a termékeket nem hagyhatjuk ki a munkafolyamatból. Jó hír azonban, hogy többnyire az sem okoz gondot, ha otthon mi magunk szeretnénk dolgozni velük.

Amennyiben a már említett, s jellemzően a zsákokon is feltüntetett lépéseket követjük, gyakorlatilag különösebb hozzáértés nélkül is könnyedén alkalmassá tudjuk tenni őket a használatra.

Némi utánaolvasást követően akár mi magunk is megpróbálhatjuk abszolválni a kihívást, de ha nem érezzük kompetensnek magunkat ezen a téren, ne habozzunk szakembert keresni a feladatra. Ne feledjük, hogy a legdrágább munka mindig az, amit kétszer kell megcsinálni. Ha nem vagyunk biztosak, kár kockáztatni.

Nézzünk néhány konkrét terméket!

A falazóhabarcs alapanyaga többnyire cement és mész, amit előre elvegyítettek egymással. Hőszigetelés esetén a ThermoMörtel, egyébként a MauerMörtel lehet kitűnő választás.

A glettek esetén mindig ellenőrizzük, hogy kézi vagy gépi alkalmazásra javasolt, habár akad olyan, amelyik mindkettőhöz megfelel, ilyen a hófehér GlemaBrilliant is. A másik kérdés az lehet, hogy hol szeretnénk alkalmazni, habár itt is találunk olyat, amely kültérre és beltérre egyformán tökéletes, mint az UniPutz.

Aljzatkiegyenlítéshez vagy javításhoz is bevethetjük a száraz betont, ami szintén egy előkészített, egyszerűen kezelhető és használható készítmény. Amennyiben hőszigeteléshez való táblák hálóágyazása és ragasztása a feladat, érdemes a Thermomaster Fix elnevezésű ragasztó tulajdonságait közelebbről is megvizsgálni.

Azok a termékek, amelyek többféle feladathoz, anyaghoz, illetve különböző körülmények között is bevethetők, nagyobb biztonságot jelentenek azok számára, akik kevésbé jártasak az építési alapanyagok világában.