Hogyan válassz minőségi gyémántot? (X)

“A gyémánt a nők legjobb barátja” – mondta Marilyn Monroe erre a különleges drágakőre, amely sokak szerint a legkiválóbb és legszebb a világon – de vajon mégis milyen a „tökéletes” gyémánt?

Ahhoz, hogy Kedvesedet meglephesd egy ilyen csodálatos drágakővel foglalt ékszerrel, netán eljegyzési gyűrűjét ékesíthesd általa, tisztában kell lenned a gyémánt minőségét befolyásoló tényezőkkel.

Ebben a cikkünkben a gyémántoké a főszerep – bemutatjuk, hogy milyen szempontok alapján kerülnek e drágakövek osztályozásra, hogy a lehető legjobb választást hozd meg a vásárlásnál.

Betekintés a gyémántok világába Feil Róberttel

Több évtizedes szakmai pályafutása alatt Feil Róbert, a FEIL márka egyik alapítótagja rendkívül mély tudásra tett szert az ékszerek és a drágakövek világában, ami alól a gyémánt sem kivétel.

A gyémántok osztályozását a következőképp mutatja be:

“A legtökéletesebb drágakő értékét az úgynevezett 4C alapján határozzuk meg, amely négy angol szó kezdő betűjéből ered. Ezek a következők: szín (color), csiszolás (cut), tisztaság (clarity), és a súly (carat). Ezekben a kategóriákban a gyémánt elér egy bizonyos eredményt, ami alapján az érték már gördülékenyen meghatározásra kerül.”

A következőkben ez a négy szempont kerül részletesebb bemutatásra - lássuk, hogy mit is jelent pontosan a 4C!

Color - A gyémánt színe

Tudtad, hogy a klasszikus, fehér gyémánt mellett léteznek színesek is?

Amennyiben Kedvesedet a “nők legjobb barátjával” lepnéd meg, először érdemes eldöntened, hogy színtelen (azaz fehér árnyalatú) vagy fancy (azaz színes) drágakőnek örülne jobban szíved választottja. Ezek értékelése ugyanis -eltérő előfordulásukból adódóan- külön skálán történik.  

Míg az elterjedtebb, színtelen gyémántokat “D”-től kezdve ”Z”-ig értékelik, addig a színesek a “Z” után következnek.

Amennyiben Párodat egy ragyogó fehér változattal lepnéd meg, és igazán minőségi drágakövet választanál, akkor a színtelen “D”, “E”, “F” besorolásúak között nézelődj!

Ha azonban pénztárcabarátabb megoldást keresnél, akkor a majdnem színtelen, “G”-”J” gyémántok között fogod megtalálni a megfelelőt.

Abban az esetben pedig ha igazán kivételes gyémánttal varázsolnál mosolyt Kedvesed arcára, akkor az igazán ritka, színes változatok közül érdemes választanod, amelyeknél az árnyalaton túl a szín tisztasága teszi még különlegesebbé az adott drágakövet.

Clarity - A gyémánt tisztasága

Az évmilliók alatt képződő drágakövek számára nem mindig ideálisak a körülmények a fejlődésre, ezért olykor idegen eredetű anyagok, zárványok keletkeznek bennük, amelyek óriási hatással vannak a kő megítélésére. A legértékesebb gyémántok az LC vagy IF besorolásúak, amelyek 10-szeres nagyítás mellett is tökéletesen átlátszóak, tehát nem láthatóak bennük ilyen eltérések.

Forgalomban azonban jellemzően a VVS, a VS illetve az SI változatokkal találkozhatsz, amelyeknél a fenti nagyítás mellett nehezen, éppen hogy vagy teljesen láthatóak ezek a zárványok, ám szabad szemmel továbbra sem érzékelhetőek.

Így, amennyiben a fenti osztályozású gyémántok közül választasz, biztosan elkápráztatod majd Párodat, hiszen ezek mind igen értékes gyémántok.

Cut - A gyémánt csiszolása

A nyers gyémánt csupán egy átlátszó kő, a legtöbb ember talán fel sem ismerné, ha látná. Éppen ezért a csiszolás és annak minősége is nagyban befolyásolja a kő árát, hiszen ettől függ a kő szikrázása, fénye, illetve hogy milyen mértékben veri vissza a ráeső fényt.

A csiszolás az alábbi minősítéseket kaphatja:

  • Excellent – Kitűnő
  • Very Good – Nagyon jó
  • Good – Jó
  • Poor – Megfelelő

A csiszolás minőségén túl befolyásolja a gyémánt szikrázásának mértékét annak formája is, amelyek közül a legismertebb és egyben a legkáprázatosabban csillogó a briliáns, azaz kör alakzat.

Carat – A gyémánt súlya

A legtökéletesebb drágakő súlyát karátban (ct) határozzák meg, amely méretével arányosan változik. Ez a jellemzője azonban inkább van hatással az árára, mintsem a gyémánt minőségére - minél nagyobb drágakő ékeskedik az ékszerben, annál nagyobb áron juthatunk hozzá.

Gyémánt certificate a biztonság jegyében

A fentiekből megtudhattuk, hogy a legtöbb esetben avatatlan szem számára nehezen megállapítható, hogy két kategória közül melyikbe is tartozik az adott gyémánt.

Sajnos vannak olyan helyek, ahol a vásárló efféle tehetetlenségét kihasználják és többet kérnek el egy kevésbé minőségi drágakőért. Ezért amennyiben bizonytalan vagy, akkor javasoljuk, hogy olyan helyen vásárolj, ahol van lehetőséged valamelyik nemzetközi gyémánt minősítő intézet által bevizsgált drágakövet választani. 

A FEIL gyémánt keresőjében is számos GIA (Gemological Institute of America) tanúsítvánnyal rendelkező darabot találsz, amelyeknek paramétereit azonosító számuk alapján ellenőrizheted akár közvetlenül a GIA honlapján.

A mesterséges gyémánt rejtelmei

Ha a természetes gyémánt helyett egy pénztárcabarátabb és fenntarthatóbb alternatívát keresel, akkor érdemes a mesterséges gyémántokat közelebbről szemügyre venned!

Ezeket a gyémántokat nem a földből bányásszák ki, hanem laboratóriumi körülmények között növesztik őket. Ebből kifolyólag az előállítás során a természetet nem bolygatják meg a bányászati folyamatok, ráadásul akár 50-70%-al kedvezőbben hozzájuk lehet jutni.

Ezen kívül a mesterséges gyémántok szerkezete a természetes társáéval szinte teljesen megegyezik, így még a minőségből sem kell lejjebb adnunk, ha mesterséges gyémántot választunk az ékszerbe.

Válassz egyedi gyémánt ékszert a FEIL kínálatából!

Legyen szó lánykérésről, ajándékról vagy egy mutatós, új ékszerről saját magad számára, csapatunk lelkesen segít Neked, hogy megtaláld a legjobb választást!

Kínálatunkban rengeteg egyedi és káprázatos gyémánt ékszer közül tudsz válogatni. Akkor sincs probléma, ha megakad a szemed egy darabon, viszont módosítanál rajta egy kicsit, vagy éppen egy teljesi egyedülálló ötleted van egy ékszerre - egyedi tervezés útján csapatunk elhozza számodra az általad megálmodott ékszert!

Tekintsd meg kollekciónkat élőben is és nézz be hozzánk a bemutatótermünkbe! Ha pedig kérdésed merülne fel, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, mi pedig segítünk!