Könyvet olvasunk vagy sorozatot nézünk szívesebben? (X)

A mai rohanó világban kevés embernek van ideje az igazán értékes, hasznos időtöltésre. A munkából hazaérve, fáradtan leülünk a tévé elé, és örülünk, ha nem kell gondolkodnunk, nem kell elképzelnünk egy-egy helyszínt vagy a regény szereplőit, hiszen a mozgókép mindent megmutat nekünk.

Könyvolvasás kontra sorozatnézés

Ennek a két kikapcsolódási lehetőségnek tulajdonképpen nem kellene ellentétben állnia egymással, hiszen nem zárják ki egymást. Lehet olyan napunk, amikor inkább bekuckózunk a fotelbe, kezünkbe vesszük a kedvenc írónk regényét és hagyjuk, hogy magával ragadjon a képzelőerő fantasztikus világa. A Mai-Könyv.hu webáruház regény kínálatában minden témájú és műfajú alkotást megtalálunk, ha olvasni van kedvünk.

Lehet, hogy fáradtan csak arra vágyunk, hogy megnézzünk egy krimisorozatot vagy egy romantikus filmet, és teljesen kikapcsoljunk a hétköznapi gondok világából. Mindkét tevékenységnek megvan a maga haszna. Az olvasás fejleszti a memóriánkat, a szókincsünket, műveltté, tájékozottá válhatunk általa. A filmek kiszakíthatnak a hétköznapokból, megpihenhet az idegrendszerünk egy nehéz nap után.

Persze vannak olyan filmművészeti alkotások, amelyek legalább olyan értékesek kulturális értelemben, mint a világhírű irodalmi vagy tudományos művek. Tehát a két tevékenység, az olvasás és a filmnézés nem kell, hogy versenyezzen egymással, hiszen mindkettő lehet hasznos a számunkra. Csak jól be kell osztani az időnket, és mindkettő beleférhet az életünkbe.

Miért szeretünk regényeket olvasni?

Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni, és nincs egységes, minden emberre egyformán érvényes válasz. Van, aki azért, mert gyerekkorában megszerette a mesék, az ifjúsági regények olvasását, és felnőttként is szívesen olvas izgalmas történeteket. Van, aki a kedvenc regényírója minden művét szívesen olvassa, alig várva az újabb alkotások megjelenését. Van, aki az antik könyveket szereti, amelyek archaikus nyelvezete és művészi kivitelezése is magával ragadja.

A szépirodalom és szórakoztató irodalom hatása

A szépirodalmi alkotás nemcsak izgalmas, hanem az író stílusával is hatással van ránk, hiszen az alkotás az író személyiségének egy darabja. Elvisz minket egy különleges utazásra, ahonnan értékekkel gazdagodva térünk vissza. Akár a múltba, akár a jövőbe, akár a fantázia világába kalauzol minket, egyszerre elvarázsol és gondolkodtat. Olyan érzéseket tapasztalhatunk meg, amelyeket a mindennapi életünk során nem lenne lehetőségünk. Az alkotásnak ezt a befogadóra tett hatását az ókori görögök katarzisnak hívták, és a művek értékét ez alapján bírálták el. Persze nem mindig a katarzis élményéért olvasunk, hiszen ha egy krimit vagy egy fantasyt veszünk a kezünkbe, egyszerűen csak ki szeretnénk kapcsolni általa, és van az az élethelyzet, amikor éppen erre van szükségünk.

Az olvasás és a könyvek szeretetét szerencsére a felgyorsult, digitális világunkban is sok ember megőrizte, és értéknek tekinti a nyomtatott kiadványokat.