A belváros szívében nyitott meg Szeged legújabb kerékpárboltja, a Vasparipa (X)

Tomi és Áron az üzletben

Fotó: Bálint András / Szegeder

A belvárosban gyakran tekerőknek kényelmes elhelyezkedésen kívül tehát Áron és Tomi nagy hangsúlyt fektetnek szervizszolgáltatásuk gyorsaságára, a városban egyedülálló 24 órás gyorsszervízt terveznek bevezetni, amit reményeik szerint a szezonban is tudnak majd tartani, többéves szerelői tapasztalatuknak hála.

Áron szerelőkarrierje még általános iskolás korában kezdődött, amikor megpróbálta megjavítani a saját kis bringáját, és mint minden első próbálkozás, ez sem sikerült tökéletesen, ugyanis a javítás után a végeredmény rosszabb lett, mint a kiindulási alap. Aztán egy közeli boltban egy iskolás társával és az ott dolgozó szerelővel együtt megcsinálták a bicót, azóta pedig több szegedi kerékpárboltban is volt szerencséje tapasztalatot gyűjteni.

A Vasparipában Áron és Tomi együttes gyakorlata, illetve közel hétéves barátságuk a garancia arra, hogy a boltban minden gördülékenyen haladjon, míg a kellemes légkört teremtő berendezről, érdekes programokról és a marketingről Évi gondoskodik. A Vasparipa várja a kerékpárosokat a Híd utca 1. szám alatt.

Vasparipa Kerékpárbolt és Műhely
Szeged, Híd utca 1.

Nyitvatartás:
H–P: 7:30–18:00
Szo: 9:00–14:00

Kapcsolat:
0630/251-8234
Facebook
Instagram

A cikk megjelenését a Vasparipa kerékpárüzlet támogatta.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

A Vasparipa április elején nyitott meg, a barátságos kis üzletben pedig Áron és Tomi várnak bárkit, akinek új vagy használt kerékpárra lenne szüksége (kerékpárbeszámítás is van), vagy a régin kellene tatarozni egy kicsit, de annak is örülnek, ha valaki betér egy pár percre beszélgetni, akár egy hideg üdítő társaságában.

Az üzlet dizájnjáról Évi gondoskodott, férjével igyekeztek úgy berendezkedni, hogy a vásárlóközönség ne egy tucat sportboltban érezze magát, hanem találjanak valami kis otthonos bájt a helyben. Erre szolgál a boltban a kanapé előtte a kis dohányzóasztallal, a hangulatos világítás, és későbbiekben majd az üzlet galériája, ahol múlt héten használt kerékpárbörze volt, de a későbbiekben tevékenységek egészen széles skálájának szolgálhat szinteréül, szintén kényelmes, otthonos környezetben.

„Évi mondta például, hogy rakjunk ide egy kanapét. Meg ezt az asztalt. Meg azt a kaktuszt az asztalra.

Magunktól eszünkbe nem jutott volna. Meg ha ő nincs, az olajok se lennének ilyen szépen sorban.” A csapat a mindennapi szolgáltatások mellett törekedni szeretne a szegedi kerékpáros közösség aktív építésére, az emeletre workshopokat, vagy akár a bringázástól teljesen független közösségi programokat, kiállításokat is terveznek, de a közös tekerések, kifejezetten biciklis tevékenységek is szóba kerültek.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Kiemelendő az üzlettel kapcsolatban, hogy talán a belváros legforgalmasabb pontját sikerült megcsípniük, legalábbis a kerekezők szempontjából biztosan, hiszen a környéken nincs konkurens szervíz, legközelebb pedig talán a belváros peremén, a Kossuth Lajos sugárút, és a Tavasz utca sarkán talál az ember boltot. Így az olyan akut problémákkal, mint például egy defekt, eddig jó néhány percet kellett tolni a paripát.

„Ha beviszed a bringád egy szervizbe bármilyen nagyobb volumenű problémával, akkor az szokott lenni, hogy két hetet azért várnod kell, és ez az, amit mi szeretnénk elkerülni. Vannak praktikáink, ez a gyorsaság lesz az, ami megpróbál majd a védjegyünk lenni, aztán kiderül, hogy mennyire tudjuk ezt tartani” – vezette fel Áron, hogy miről szeretnék, a Vasparipa ismert lenne.

Rengeteg ember közlekedik kerékpárral Szegeden, és mivel a kétkerekű járművekre nagy az igény, a bicikliket karbantartó boltokra is akad. Szegeden vannak is ilyen üzletek, jellemzően valamilyen forgalmas kerékpáros csomópont közelében, de valamiért a belvárosban egészen eddig ez nem volt jellemző. A Vasparipa ezt a hiányt óhajtja pótolni rendkívül kedvező elhelyezkedésével, illetve a csapat többéves tapasztalatával igyekszik gyors, szakértői segítséget nyújtani a belvárosban közlekedőknek. Megnéztük, milyen a Híd utca új bringaboltja.

Az utóbbi időben egyre több, a kerékpározást segítő fejlesztés volt a városban, rengeteg belvárosi utcában lett például engedélyezve a kerékpárok forgalommal szemben való haladása, de újítottak fel néhány külvárosi bringautat, és még olyan teljes újragondolások is létrejöttek, mint a Belvárosi híd szegedi hídfője és az Oskola utca.

A lámpák, a kereszteződések, a forgalom vezetése mind azt sugallják, hogy a város eme csomópontját a kerékpáros közlekedésnek rendeltetett alá, éppen ezért is volt egyértelmű, hogy amikor Áron és felesége, Évi helyet kerestek a Vasparipának, és meglátták, hogy elérhető egy üzlethelyiség a hídfőre néző, rózsaszínes Milkó-palotában, erre esik majd választásuk.