Szentesi polgármester: Számítanak a vagyonok, számít a jacht? Nem! Az egészségünk számít

A cikkben korábban Szabó Zoltán Ferenc mint Szentes fideszes polgármestere szerepelt. Ez nem igaz, Szabó bár korábban valóban volt Fidesz-tag, a város vezetését a pártból kilépése után vette át. A hibáért elnézést kérünk!

„Számítanak a vagyonok? Számít a pénz? Számít a jacht? Számít a nagy, óriási, kacsalábon forgó palota? Nem számít, az egészségünk számít” – mondta Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere pénteken, amikor a város bezárt szülészeti osztályáért tüntettek helyiek. „A mai nap kiállok azokért is, akik Gádorosról, Tiszaugról, Kunszentmártonból, Csongrádról, Tömörkényről, Csanytelekről azért jöttek ide, mert egészségesek szeretnének maradni” – tette hozzá rövid felszólalásában.

A DK-s Varga Ferenc országgyűlési képviselő tüntetésen pár százan vettek részt, köztük a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget fenntartó Iványi Gábor is. „Mi nem akarjuk, hogy több gyermek és édesanya életébe kerüljön, hogy nincs Szentesen szülészeti osztály” – mondta Varga a 25 ezer lelkes Csongrád-Csanád vármegyei város Bugyi István Kórháza előtt.

„A kórház végigkísér egész életünkön keresztül. Nem mérhető pénzzel az egészség és az egészségügy sem” – fogalmazott a tüntetésen szintén felszólaló Dobos András állatorvos, egyetemi docens. Értelmezhetetlennek tartja, hogy „gazdasági egységgé silányítják” az emberek egészségét. Szerinte a kórházi ellátást nem kérni kell, hanem jár, „hogy mi tudjunk dolgozni, a gyerekeink tudjanak tanulni, a nyugdíjasok biztonságban érezzék magukat otthon”.

Az állatorvos után Iványi Gábor lelkész vette át a szót, aki szerint ami a szentesi kórházzal történik, az „magán viseli azokat a fájdalmas jegyeket, amelyek miatt ma rossz, vagy akár életveszélyes” Magyarországon élni.

„A szentesi Dr. Bugyi István Kórház egy országosan elismert kórház volt nagyon sokáig, de mára sajnos önmaga árnyéka lett. Egyre rosszabb a megítélése a környéken, és sajnos nagyon sok tragédia is történt a közelmúltban”

– folytatta Iványi.

A pódiumon Varga Ferenc, a kép szélén jobbról az első Iványi Gábor

Fotó: Legény Dániel / Szegeder

Eközben a hatalom „folyamatosan vetít a lakosságnak” Iványi Gábor szerint. Mint mondta, Farkas Sándor helyi fideszes képviselő eddig háromszor ígérte meg a szülészet újranyitását, de egyik alkalommal sem indult újra az ellátás.

Nem a szülészet bezárása az egyetlen probléma a szentesi intézményben. Szünetel a kardiológiai szakrendelés is, a fül-orr-gégészet sem úgy működik, mint korábban. Az intézmény új fenntartója, a Szegedi Tudományegyetem még augusztusban sajtóhírekre reagálva leszögezte, hogy nem zárt be a fül-orr-gégészeti osztály. Szerintük az ügyeleti, járóbeteg- és fekvőbeteg ellátás zavartalan, a nem sürgős bennfekvést igénylő betegeket egynapos ellátás keretében kezelik, a bonyolultabb esetek műtéti beavatkozása pedig a szegedi egyetemi klinikán történik.

A gyerekosztállyal is vannak problémák. Ahogy az ország több egészségügyi intézményében, a szentesi kórházban is helyeztek el a beteg gyerekek között örökbefogadásra váró csecsemőket. „Makkegészségesek, és ott vannak a beteg gyerekekkel egy légtérben, kitéve a fertőzésveszélynek. Az életük egy olyan szakaszában, amikor a legtöbb törődésre lenne szükségük, az államtól annyit kapnak, hogy bedugják őket egy rideg kórházba” – sérelmezte Varga, aki kijelentette, addig nem nyugszik, „amíg újra nem nyílnak az osztályok, és amíg nem kap egyenlő ellátást minden szentesi és környékbeli”.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy Magyarország minden tájára eljussanak a legfontosabb és legérdekesebb szegedi történések. Ez a cikk ezen együttműködés keretében a Telexen is olvasható.