Ambrózfalva elindítja a csődeljárást

A Szegedtől keletre hatvan kilométerre fekvő Ambrózfalva képviselő-testülete egyhangúlag döntött az adósságrendezési eljárás megindításáról, miután több mint 40 millió forint tűnt el a település számláiról. A következő lépésben csődbiztost jelölhetnek ki a faluban, és valószínű, hogy hamarosan Csanádalberti is hasonló helyzetbe kerül.

A négyszáz fő lakta falu anyagi helyzetének rendezése érdekében Ambrózfalva képviselői csütörtökön úgy határoztak, hogy elindítják az adósságrendezési eljárást. Nagy Szabolcs, a júniusban megválasztott, október 1-jétől hivatalba lépő polgármester szerint ez a lépés kulcsfontosságú a falu pénzügyi problémáinak megoldásában. A testület felhatalmazta a jelenlegi polgármestert, Dorotovicsné Gulyás Juditot, hogy azonnal tegye meg a szükséges lépéseket a Szegedi Törvényszéken, és nyolc napon belül nyújtsa be a szükséges dokumentumokat.

Az ügy előzményei Csanádalberti önkormányzatához kapcsolódnak, ahol több mint 60 millió forint tűnt el, amelyben Ambrózfalva is érintett volt. Az elmúlt hónapokban Ambrózfalva számláiról több mint 40 millió forintot utaltak át jogtalanul, hogy a pénzügyi hiányt pótolják. 

A helyi vezetés vonakodott megindítani az adósságrendezési eljárást, annak ellenére, hogy számos feljelentés és rendőrségi nyomozás indult az ügyben. Több helyi képviselő augusztus elején közös indítványt nyújtott be az eljárás megkezdésére, de a jegyző, Sarkadi Péter, nem terjesztette elő a szükséges dokumentumokat.

A helyzet augusztus végére fordult kritikusra a Promenad24 szerint, amikor bejelentették, hogy az ambrózfalvi óvodát bezárják, az ott dolgozókat elbocsátják, és a szülőknek más településekre kell íratniuk gyerekeiket.

A döntés következtében Ambrózfalván csődbiztost jelölnek ki, és valószínűsíthető, hogy Csanádalberti önkormányzata ellen is végrehajtási eljárás indul, mivel több mint 40 millió forinttal tartoznak Ambrózfalvának. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy hamarosan Csanádalbertire is csődbiztost küldenek.

A következő napokban az ambrózfalvi önkormányzatnak tájékoztatnia kell a helyi lakosságot az adósságrendezési eljárás pontos menetéről és annak következményeiről.