Dobrev: Mai napig az osztrákok jelzálogjoga van a Sulyok-ügyben érintett deszki földeken

„Polt Péternek kutya kötelessége ezt visszaszerezni, és törölni minden ilyen típusú jogügylet eredményét” – mondta a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője hétfőn a Csongrád-Csanád vármegyei Deszken egy mező mellett, ahol szerinte a Sulyok-ügyben érintett földterületek találhatóak.

Dobrev Klára múlt hét szerdán vádolta meg Sulyok Tamás köztársasági elnököt azzal, hogy a kétezres évek elején ügyvédként közreműködött abban, hogy Szeged környékén több mint ezer hektárnyi termőföld került strómanokon és zsebszerződéseken keresztül külföldi kézbe. Az adásvételekben három-négy ügyvéd játszott szerepet pénzért cserébe a politikus szerint, az egyik ellenjegyezte az ajándékozást, a másik a kölcsönszerződést, a harmadik pedig a haszonélvezeti jogot intézte. Dobrev szerint egy ilyen szervezetnek volt tagja Sulyok.

Dobrev 103 hektár föld sorsát mutatta be dokumentumokkal, bizonyítékokkal, melyben Sulyok érintett lehetett. Mint a DK-s politikus deszki bejelentkezésében fogalmazott, ezen földek annak idején nem kerülhettek volna osztrák tulajdonba, ám a mai napig az osztrákok jelzálogjoga van rajtuk. Bár elismerte, hogy nem a magyar agrárium sorsa múlik a földeken,

szerinte felháborító, hogy Sulyok még alkotmánybíróként is kapcsolatban maradt az osztrákokkal és az ő érdekeiket szolgálta.

Dobrev elismételte, hogy Sulyok Tamás emiatt, valamint az ügyben tanúsított hallgatása miatt nem lehet köztársasági elnök, és felszólította Polt Pétert, hogy töröltesse a földekről a jelzálogot.

A DK politikusa múlt hét pénteken hivatali visszaélés miatt feljelentést tett Polt Péter legfőbb ügyésznél, különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja, illetve hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt. A hétvégén már törvénymódosítást kezdeményezett annak érdekében, hogy az idő előtt távozó államfőknek ne járjon életük végéig milliós juttatás, és kijelentette, megfosztási eljárást indít Sulyok ellen az Országgyűlésben.

A köztársasági elnök és a Fidesz szerint a vád teljesen alaptalan, az ügyvéd mindenben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járt el. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint legfeljebb a DK politikusa követett el bűncselekményt. Hétfőn aztán a Magyar Ügyvédi Kamara is megdöbbenéssel fogadta Dobrev állításait, szerintük ezek „súlyosan sértik nemcsak a köztársasági elnöki intézménybe, de az ügyvédségbe vetett közbizalmat is”. Az ügyről a Telex ebben a cikkben írt részletesen.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.