Magyar Péter: Orbán Viktor lezárt utcákon kampányol, mintha kijárási tilalom lenne

„Magyarországon senki nem háborúpárti, Magyarországon mindenki békepárti”

– mondta Magyar Péter hétfőn délután a fideszes vezetésű Makón. A kampányoló politikus a magát vidékbarátnak hazudó kormányról, a lezárt utcákkon kampányoló Orbán Viktorról beszélt, és arról, hogy száz ügyvéddel, csoportosan jelenti majd fel a propagandistákat.

Nagyjából két–háromszáz ember gyűlt össze délután negyed öt körül a politikust várva. Egy negyedórás késés után begurult a Deák Ferenc utcába az ismert magyar zászlós platós kisteherautó, a nagyrészt nyugdíjasból álló, magyar zászlókat lengető tömeg arra számított, hogy ebből száll ki majd Magyar Péter. Egyelőre csak egy hangszórót tettek ki, amiből olyan tipikus kampányrendezvényes-tüntetéses dalok szóltak, mint az Új idők váltják a régit, a Mi vagyunk a Grund, vagy az Örökre elég volt ebből.

A várakozás közben egy szegedi és egy makói nő azt mondták, arra számítanak, hogy két év múlva az országgyűlési választáson Magyar Péter tud fordítani a helyzeten. A szegedi nő csak abban reménykedik, hogy az európai parlamenti választáson Magyar pártja a Fidesztől vesz el helyeket. Makói barátnője azt mondta a Szegedernek az új politikai erőről, hogy „benne van az egészben egy nagy pofára esés, de valamiben muszáj bízni”.

Amikor Magyar megérkezett, besétált a tömegbe, kezet fogott az őt körülvevő emberekkel, még egy férfi nyakában ülő kisfiúval is, majd a színpadra lépve rögtön megköszönte Makónak a hagymát és elnézést kért a csúszásért.

Fotó: Bálint András / Szegeder

„Nemcsak itt árad a Tisza, hanem egész Magyarországon” – jelentette ki a politikus. Szerinte a város múltja fényesebb, mint a jelenje, és ezzel nemcsak arra utalhatott, hogy Makó jelenleg fideszes vezetésű település, hanem felhívta a figyelmet az agrárszektor problémáira is. Megemlítette, hogy két évvel ezelőtt aszály sújtotta az országot, így Makót is, és az is radikálisan visszaesett, amiről a város híres: míg nem is olyan régen 1500–2000 hektár hagymát termeltek, most csak 15–20 hektárt. Szerinte Lázár Jánosék elveszik a földeket a fiataloktól, akik ezért kénytelenek külföldre költözni.

A mezőgazdaság azért is lehet rossz helyzetben, mert az ország nem használta ki az Európai Unió nyújtotta lehetőségeket Magyar szerint, aki Orbán Viktornak azt üzente: „Brüsszelből nem csak a baj jön”, és meg kell nézni Lengyelországot, hova jutottak az uniós forrásoknak köszönhetően. „Lengyelországban az agrárexport 3,5 milliárd volt, Magyarországon ugyanennyi. Ma a magyar 10 milliárd euró, a lengyel több mint 50 milliárd euró”. Szerinte ez nem azért van, mert a lengyel gazdák többet dolgoznak, vagy a lengyel föld jobb, hanem azért, mert a kormányok a lengyel gazdák érdekeit nézték.

Szerinte nagy kihívást jelent a magyar gazdáknak, és százak vannak a csőd szélén amiatt, hogy „bejött a kínai dömpingáru”, és „özönlik be a búza Ukrajnából annak ellenére, hogy a kormány azt mondta, megvédte a magyar gazdákat az ukrán gabonától”.

Beszélt a demográfiai problémákról is, megemlítve az országjárás hétfői első állomását, Csongrádot, ahol ezrekkel csökkent a népesség, és kétszáz ember hal meg egy évben, de csak nyolcvan gyerek születik. Így rengeteg a lakatlan, romos ház is. Magyar Péter is élt a régóta használt mantrával, szerinte annyira komoly az elvándorlás Magyarországról, hogy nem is Debrecen, hanem London a második legnagyobb magyar város.

Úgy látja, ezekkel a problémákkal a „magát vidékbarátnak hazudó kormány” érdemben nem foglalkozik, csak a háborús narratívát hangoztatja.

„Berúgta a kampányt a miniszterelnök úr egy magtárban, azóta lezárt utcákon kampányol, mintha kijárási tilalom lenne. Visz magával 30–40 fidelitasos statisztát, van egy szegény fotós, aki próbál alulról fotózni, mintha tömeg lenne. És Orbán egy szót hajtogat: háború.”

A politikus úgy látja, „Magyarországon senki nem háborúpárti, Magyarországon mindenki békepárti”, sőt senki nem akar fegyvereket küldeni Ukrajnába.

Megemlítette a kormány migrációs politikáját is, de szerinte „nemcsak az illegális, hanem a legális migráció”, vagyis az ázsiai vendégmunkások telepítése elleni küzdelem is megfontolandó. „Ma kínai pénzből kínai gyár épül, vendégmunkások jönnek, a legjobb magyar 36 aranykoronás földekre, a mi völgyeinket, a mi levegőnket, a mi vizünket veszélyeztetik” – mondta a debreceni és szegedi gyárakra utalva.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A közlekedésről is beszélt, a szeged–hódmezővásárhelyi tram-traint és a Budapest–Belgrád vasútvonalat presztízsberuházásoknak nevezte.

„Még soha senki nem járt Belgrádból Budapestre vasúttal, de most 2500 milliárd forintért építenek egy ilyet. Annyi pénzből, amennyiből az egész magyar vasutat lehetne egyébként korszerűsíteni, vagy helyrepofozni”

– fogalmazott.

Szót ejtett a személye ellen folyó plakátkampányokról is. „Csak az én lejáratásomra több, mint kétmilliárd forintot költöttek, és nagyon sajnálom, szégyellem magam, mert sokkal jobb helye lett volna ennek a pénznek”. Ugyanakkor szerinte a kormány nem veszi észre, hogy „a rossz reklám is reklám”.

Bejelentette, hogy pártjával petíciót indítanak, mivel szerinte a „háború nem játék”, és a gyerekeket veszélyeztetik a plakátokon megjelenő ilyen üzenetek. Rémhírterjesztésre hivatkozva beperelné ezért Orbán Viktort is.

Azt nem ígéri, hogy „Ausztria leszünk 2030-ra, vagy embert küldünk az űrbe”, de vannak tervei: csatlakozna az Európai Ügyészséghez, és zéró toleranciát hirdetne a korrupcióval szemben, Polt Pétert és Rogán Antalt is eltávolítaná a pozíciójukból, valamint a médiaviszonyokon is javítana.

„Betiltjuk a propagandát, visszavesszük a közmédiát, ugyanis a hír szent, a vélemény szabad. A választások után csoportosan fogjuk feljelenteni az összes propagandistát, száz ügyvéd fog ezen dolgozni”.

Minden kártérítési összeget a bicskei áldozatoknak és szegény családoknak utalna. Emellett módosítaná az alaptörvényt, hogy egy miniszterelnök maximum nyolc évig lehessen hivatalban.

A politikus szerint „magyarok vagyunk, és nem baloldaliak vagy jobboldaliak, vidékiek vagy külvárosiak, fiatalok vagy idősek, hívők vagy ateisták”, és úgy látja, „mindenkinek borzasztóan elege van az utóbbi 20 évben”.

Aki korábban is részt vett makói kampányrendezvényeken, annak ismerős lehet utóbbi retorika: a Hagymatikum fürdő bővítésének március végi átadásán váratlanul megjelent Orbán Viktor, aki azt mondta, „ha beszélnénk, talán még az is kiderülne, hogy nem a másik oldalhoz tartozunk, sőt az is kiderülhetne, hogy nincsenek is oldalak, mert végső soron csak magyarok vannak”. Erre akkor gúnyos Facebook-posztban Magyar Péter is reagált, szerinte a kormány egyszerűen megmérte, hogy a magyarok többsége „nem kér a szekértábor logikából”.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.