Terápiás céllal fogyasztott drogot a vásárhelyi Fidelitas volt alelnöke egy magánszakértői vélemény szerint

Magánszakértői vélemény szerint a mentális problémái miatt, terápiás céllal fogyasztott drogot a hódmezővásárhelyi Fidelitas volt alelnöke, aki kábítószer-termesztés miatt került bíróság elé, derül ki az RTL riportjából.

A volt fidelitasos és két idősebb társa még 2021 júliusában került a nyomozó hatóság látókörébe, akkor a másodrendű vádlottnál, egy hódmezőváráshelyi idős férfi tanyáján tartottak szemlét a rendőrök, ahol nemesített növényeket és részben leszüretelt és kiadagolt kábítószert, valamint a termesztéshez szükséges eszközöket is találtak.

A vád szerint a növénytermesztéshez értő, húszas évei végén járó F.J. – aki akkor még a hódmezővásárhelyi Fidelitas alelnöke volt – 2021 tavaszán állapodott meg egy a város mellett lévő tanya tulajdonosával és annak feleségével, hogy az ingatlanuk felújításához szükséges pénz megszerzéséhez kábítószert termesztenek, a növényegyekből származó kábítószert pedig F.J. értékesíti.

A fiatal férfi 600 darab kender vetőmagot vásárolt, amiből a másik két vádlott a tanya egyik oldalában, valamint a tanya mögött két ültetvényt hozott létre, ezeket folyamatosan gondozták, egy 50 cm magas hálóval körbe is kerítettek és biztonsági kamerákkal folyamatosan ellenőriztek.

A beérett egyedeket a volt Fidelitas-alelnök és az egyik tulajdonos az ingatlan padlásán és az udvaron kötelekre erősítve szárította, száradás után edényekbe tették, aztán a növények csak arra vártak, hogy F.J. elvigye és értékesítse őket.

Az intézkedő rendőrök 2021 júliusában végül több mint 320 tő különböző fejlődési szakaszban lévő kannabisz növényt foglaltak le a tanyán, melyek THC tartalma összesen 633,9 gramm, ami a jelentős mennyiség alsó határának több mint ötszöröse. A vád így jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette lett.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder

F. J. az ügy kirobbanása után kilépett a vásárhelyi Fidesz ifjúsági szervezetéből, amit a helyi Fidelitas közleményben jelentette be. „A Fidelitas minden bűncselekményt elítél, álláspontunk szerint mindenkinek vállalnia kell tetteiért a felelősséget” – írták akkor.

A vádlottak bár korábban a rendőrségi meghallgatásokon beismerték a bűnösségüket, később az előkészítő ülésen már tagadták a vádakat. A hétfői tárgyalási napon a bíró által röviden ismertetett magánszakértői vélemény szerint a volt Fidelitas-alelnök a cselekmények elkövetésekor nem volt teljesen beszámítható, „az elmeállapot kóros állapotában, személyiségzavarban szenvedett, ami enyhe fokban korlátozta őt abban, hogy a cselekménye következményeit felismerje, vagy abban, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék”.

A magánszakértő szerint a férfi az alkoholt és a kábítószert is „terápiás céllal” fogyasztotta. A vádlott vallomást is szeretett volna tenni hétfőn, de mivel a másodrendű vádlott nem volt jelen, így nem élhetett ezzel a lehetőséggel. A magánszakértői véleményt az ügyész nem kommentálta, mivel a bíróság előzetesen nem tudta azt elküldeni neki, így a véleményezésre majd a következő tágyalási napon lesz lehetősége.