Meg is érkeztek az első csongrádi gólyák

Ma megérkeztek az első csongrádi gólyák, mintegy 7–8 példányt fotózott még a hétvégén a Dél-Alföld meteorológia nevű Facebook-csoport egyik olvasója. Egyáltalán nem a Csongrádra érkező példányok voltak az elsők hazánkban, és nem is az elmúlt években jellemzően elsőként hazatérő Suri, a vassurányi gólya.

Idén február 20-án a Bács-Kiskun vármegyei Akasztón fotózták le az elsőként észlelt fehér gólyát, írja a 168.hu. Általánosságban elmondható, hogy március közepén, második felében, Sándor-nap tájékán érkeznek vissza a telelésből gólyáink, ám mindig van egy–két egyed, amelyik korábban visszatér. Akasztón egyébként közel harminc gólyafészket tartanak számon, a település körüli halastavak, vizes élőhelyek, csatornák mind paradicsomi állapotot biztosítanak a fiókák neveléséhez. A baon.hu cikke szerint nem mindegyik akasztói fészekben költenek a gólyák.

A gólyafiókákat minden évben meggyűrűzik, így a korábbi években észleltek már akasztói születésű gólyákat Izraelben, Egyiptomban, Törökországban, Erdélyben, Szerbiában, a legmesszebbi megkerülés pedig Dél-Afrikában volt.