Lázár szerint már idén elindulhat a termelés a kínai gyárban Makón

Lázár János szerint 2024 Makó éve lesz, mert nagy ipari tőke érkezett a városba, egy kínai gyár települ be a Makói Ipari Parkba. A Promenad24 az írja, hogy térség országgyűlési képviselője szerint idén decemberben már el is indulhat a gyártás az új üzemben, amiben háromszáz új munkahely lesz majd.

A polgármester, Farkas Éva Erzsébet arról számolt be nemrég, hogy a kormány 5 milliárd 800 millió forintot biztosított a város számára, hogy az ipari park területén az elektromos-, a víz-, a szennyvíz- és a gázhálózatot korszerűsítsék és bővítsék. Mint elmondta, ez a fejlesztés a jövőben odatelepülő cégek számára is fontos lesz. Hozzátette, hogy már megtörtént a több mint 10 hektáros terület lőszermentesítése, illetve három ütemben végezték és végzik el a régészeti feltárásokat, vizsgálatokat, és folynak a közbeszerzési eljárások is.

Makón a Benepack Hungary Kft. új gyártó- és raktárcsarnoka fog felépülni 55 ezer négyzetméteren, a beruházás értéke pedig harminc milliárdra rúg. A világ egyik legnagyobb élelmiszer-ipari cége többek között olyan márkáknak szállít, mint a Coca-Cola.

A régészeti feltárások során egy több a szakembereket is meglepte az, hogy egy római kori árok, és egy 7–9. századi település házainak, kemencéinek és tárolóvermeinek maradványai mellett egy szarmata és egy késő avar kori temetőt is találtak. Az ásatásokról készült riport anyagunkat itt tudják megtekinteni.