Kihasítana magának egy szeletet Vásárhely belvárosából a református egyház

A hódmezővásárhelyi Ótemplomi Református Egyházközség – mely gyakran csatározik mostanában a helyi kormányközeli sajtóban a Márki-Zay Péter vezette önkormányzattal – a város főteréből és hozzá kapcsolódó utcáiból mintegy 1600 négyzetméternyi területet kíván saját tulajdonába venni, ráadásul az egyházi kárpótlási törvény alapján ingyenesen, írja a Telex cikke.

Az érintett terület a belváros központjában, a református templom körül helyezkedik el, beleértve a mintegy 280 éves, egykor gabona tárolására szolgáló műemlék Magtár épületét is, mely most üresen áll, és a város turisztikailag hasznosítaná. Az egyház emellett igényt tart az eredeti, 1879–81 között árvízvédelmi céllal épített téglafalra, ami a belvárost régen körbeölelte, valamint a lelkészsírokat tartalmazó kertre is. Utóbbit az gerjesztette, hogy a nyáron az önkormányzat a Kossuth tér felújításával áttörette a téglafalat, ám ez az 1960-as években épült pótszakaszt érintette csak.

„az Ótemplomi Magtár, az (egykori) Ótemplomi Védfal és az azt övező kert a rajta található lelkészsírokkal szakrális egységet képez, ami a református egyház tulajdonát (1949. május 5-től a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség) képezte az 1960. január 23. napján kelt, Hódmezővásárhelyi Városi Bíróság végzésig, amely ezen területeket a Magyar Állam részére bekebelezte” – írta Bán Csaba lelkipásztor és Elek András főgondnok a lapnak arról, miért szeretnék ingyen átvenni a tulajdonjogot.

Az önkormányzat novemberi ülésén tervezte megvitatni az ingatlanigényeket, azonban az egyház az utolsó pillanatban újabb dokumentumokkal támasztotta alá kérését, és a hivatalnak nem maradt elég idő az elemzésre.

Az önkormányzat álláspontja szerint a város tulajdonában lévő ingatlanok átadására nincsenek meg a törvényi feltételek.

Csirák Dalma sajtóreferens szerint a következő közgyűlésen tárgyalják majd az igénylést, addig más hivatalos lépésre nem készül az önkormányzat. Márki-Zay Péter polgármester mindenesetre felháborítónak nevezte, hogy a Kossuth tér azon részére adták be az igényt a reformátusok, amely egy épülő parkolóház könnyű megközelítéséhez és kétoldali megkerüléséhez is fontos lenne.

A reformátusok azonban a saját tulajdonjogukra hivatkozva kívánják visszaszerezni ezeket az ingatlanokat, és a vitát a bíróságon tervezik rendezni. A Márki-Zay Péter vezette önkormányzat és az egyház közötti vitát tovább fokozza az iskolai ingatlanok ügye is, ahol az egyház iskolafenntartóként szeretné átvenni az épületeket, de az önkormányzat nem hajlandó átadni őket, egyszer zárat is cseréltek a termeken.

A polgármester erős szavakkal kifogásolta az egyház ingatlanigényeit, és elmondta, azokat az önkormányzat lopásnak minősíti. A vitában részt vevő felek további jogi lépésekkel és eljárásokkal próbálják rendezni a konfliktust, ami további hosszú tárgyalásokat és esetleges bírósági eljárásokat eredményezhet.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder