Nem kapott fizetést a makói tanár, majd amikor ezt szóvá tette, ki akarták rúgni

A makói József Attila Gimnázium (JAG) egyik pedagógusának négy hónapon keresztül csak a fizetésének egy részét utalta át a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ, ő ezt szóvá tette, mire a tankerület megpróbált tőle megszabadulni. A hvg360 cikke szerint a tanár több alkalommal is szólt a fizetésének elmaradásáról, ami miatt meghurcolták és megpróbálták kirúgni.

Pedagógus kollégáinak írt egy búcsúlevelet is, amiben beszámol a kialakult helyzetről. Leírja, hogy a belépése utáni első négy hónapban a tankerület a fizetésének csak egy részét fizette ki, de megnyugtatták, hogy utólag rendezik az elmaradt részeket. Ez nem történt meg, így több levélben kérte ezt, majd ügyvédi felszólítást is küldött, amit visszautasítottak.

„Onnantól, hogy a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ megkapta a keresetről az értesítést, elkezdődött az ellenem folyó brutális bosszúhadjárat.”

Azután, hogy a tankerületet értesítette a bíróság a benyújtott keresetről, a tanár szerint a tankerület utasította az igazgatót, hogy rúgják ki őt. Egy ilyen fajta elbocsátásnak azonban az a feltétele, hogy szakmailag kell a pedagógust alkalmatlannak nyilvánítani. A tanár szerint ezután az következett, hogy az órájára bement a JAG igazgatója és szakmaiatlan bírálatot adott neki.

„Leminősítette a munkámat, mintha nem értené, hol van, pedig látogatás előtt pontosan tájékoztattam, mely csoporttal hol tartok, mennyit haladtunk, mi következik. Az egésznek a célja a lejáratásom, elbizonytalanításom, elszigetelésem, lelki meghurcolásom volt, és ez a továbbiakban is folytatódott.”

A tanév végén az igazgató közölte vele, hogy nem fogja meghosszabbítani a szerződését, ami alapvetően egy jogszerűtlen gyakorlat, mivel határozatlan idejű, véglegesített kinevezése volt, amit a tankerület is elismert. Indoklásul azt kapta, hogy „nem tett le semmit az asztalra”. A tanár szerint „a pénzek visszatartása mindennapos” arrafelé. „Egy kollégám rá is kérdezett, hogy bizonyos neki járó pénzt melyik paragrafus alapján nem utalták át neki. A tankerület válasza ennyi volt: ezt így szoktuk.”

A pedagógus Hajnal Gabriellát, a Klebelsberg Központ vezetőjét is többször kereste ügyével, de nem kapott választ. A panasz még Maruzsa Zoltán államtitkárhoz is eljutott, aki azonban „semleges választ” adott. A JAG-ban nem ez az első ilyen eset az évek során, korábban hasonló kálváriát járt be Vezsenyi László is, aki vasalódeszkás tornatanár néven híresült el, ő a státusztörvény miatt hagyta ott a pályát még az idei tanév kezdete előtt.