A makói vasalódeszkás tanár, Vezsenyi László is felmondott a státusztörvény miatt

„Inkább lennék ausztriai mosogatófiú, mint idehaza lehajtott fejű tanár” – a HVG készített interjút a makói József Attila Gimnázium testneveléstanárával, Vezsenyi Lászlóval, aki arról lett híres, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett karantén alatt saját otthonában, egy vasalódeszkára feküdve tartott órákat arról, hogyan kell úszni. Egy szülői panasz nyomán aztán a tankerület eltiltotta őt a tanításról, és különböző módszerekkel vegzálták őt. Később az Emberi Erőforrások minisztériuma túlkapásként értékelte mindezt, és lecserélték a tankerületi vezetőt.

A HVG fizetős interjújában – melyet a Telex szemlézett – arról is beszélt a 32 évig tanító, majd mostanra 56 évesen felmondó Vezsenyi, hogy később sem lett jobb a helyzet: az új tankerületi vezető is korlátozta őt munkájában, nem lehetett például osztályfőnök sem. „Politikai boszorkányüldözés kezdődött ellenem. Vagy inkább folytatódott” – idézte fel, többek között azt is megemlítve, hogy a vasalódeszkás ügy csak egy ökörködés volt, az „nem lehetett az alapja annak, ami itt folytatódott”. Szerinte ennek oka inkább az volt, hogy

„nem tudta befogni”.

Rendre kritizálta ugyanis az oktatási rendszert, de mint megjegyzi, „nem csak 2010 óta, harminc éve”. Kiállt a tüntetések mellett is, egyetértett a sztrájk céljaival. Elment egy fórumra is, ahová Márki-Zay kérte fel beszélni. Erről Vezsenyi azt mondta az interjúben, hogy „nekem az is jó lett volna, ha a Fidesz teljesíti azokat a dolgokat, amiket az oktatással kapcsolatban jónak tartanék. De nyilván, őket nem érdekli a rendszer, a Fidesz csak be akarta darálni a pedagógustársadalmat. Tulajdonképpen sikeresen meg is csinálta”.

A vegzálásokra is hozott példát. Mint mondta, a tankerület egyszer kitalálta, hogy néhány órát Makótól 15 kilométerre, Csanádpalotán kell majd megtartania, miközben neki volt a gimnáziumban a legmagasabb óraszáma a testnevelő tanárok között. „Tavaly nyár óta két- három havonta behívott az igazgató, hogy a tankerületből kérdezik, vállalom-e. Hol finoman, hol fenyegetve győzködtek, hogy vállaljam el.” Mint mondta, a státusztörvénnyel erre már kötelezhetnék, de nem fogják tudni, szeptember 1-jéig ugyanis

maga viszi el a felmondását az iskolába és a tankerületbe.

Felmondásának fő okaként azt nevezte meg, hogy nem látja a társadalom részéről, hogy szükség lenne személyére: az iskolába járó gyerekek szüleit nem zavarja, hogy tanteremben tartják a gyerekeiknek a testnevelést, vagy hogy leszakad a WC álmennyezete. „Talán egyetlen szülő volt, aki kirakott egy szalagot a sztrájk idején a szolidaritás jeleként. A diákok nagy része pedig nem is hallott arról, hogy Budapesten kint voltak az utcán a pedagógusok és a diákok. Másrészt elkeserítő volt a pedagógusok részéről tapasztalható nagyfokú közöny.”