Tömegével pusztulnak a madarak Mórahalmon, a hőség miatt egy mérgező baktérium szaporodott el

Az RTL Híradó készített riportot a tömeges madárpusztulásról. Az esemény azért következett be, mert a mórahalmi bivalyrezervátum tavának vizében a nagy meleg miatt a vízben felszaporodott mérgező baktérium, az úgynevezett botulotoxin.

„A vízben feloldódik ez a toxin, és ahogy fogyasztják a vizet meg a táplálékot, a toxin bejut a szervezetükbe: így nyáron, amikor nincsen eső, ami felkavarja, vagy nem tudják rázúdítatni a friss vizet a tómederre, akkor tömegével pusztítja el a madarakat” – nyilatkozta a híradónak Veprik Róbert, a szegedi vadaspark igazgatója.

Az elmúlt hetekben csaknem 150 botulizmusban megbetegedett, de még élő madarat szállítottak a Kiskunsági Nemzeti Park és a Magyar Madártani Egyesület munkatársai a szegedi vadaspark madárkórházába. Többet sikerült közülük megmenteni, ezeket gyógyulásuk után visszaengedték a természetbe.

Veprik Róbert egy néhány órája hozzájuk beérkezett sárszalonkán mutatta be a mérgezés tüneteit a stábnak: a madár részben lebénul, járni sem tud, a szárnyával sem képes mozogni, és a fejét sem képes tartani magától. Kezelés nélkül egy–két nap alatt elpusztulnának a madarak, melyekből mindenféle faj megtalálható a madárkórházban. Ám szondás etetéssel és időben történő beavatkozással szövődmények nélkül túlélhetik a mérgezést.