Már látványosan épül az állandó hármashatári átkelő Kübekháza mellett

Épp a minap járt kollégám, Szűcs Dániel Szerbiában, ennek apropóján a kübekházi hármashatárnál is megállt, és készített néhány képet az új, állandó határátkelő építéséről, mely látványosan kezd alakot ölteni: néhol már a hozzávezető út szegélyköveit rakják, de a határellenőrzésre szolgáló épület hullámos teteje, vagy a többi kiszolgálóépület is szinte teljesen szerkezetkész.

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint 2,5 milliárd forintért építik újjá és állandósítják az ideiglenesen kialakított, konténerekben működő határátkelőt. A kivitelezésre négy ajánlat érkezett, végül a nyíregyházi Kelet-Út Építőipari Kft. valósíthatja meg azt. A beruházó pedig az Országos Rendőr-főkapitányság, akik uniós források felhasználásával finanszírozzák a fejlesztést.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Az új határátkelőhely a Csongrád-Csanád megyei Kübekházát a szerbiai Rábéval összekötő út mellett épül, és 2x1 sáv széles lesz. A főbb létesítmények nettó alapterülete 1636 négyzetméter: megépül egy 450 négyzetméteres közös magyar–szerb kezelőépület, emellett belépő- és kilépőoldali vizsgálóhelyek, kezelőfülkék, vagy éppen kutyakennel is szerepel a tervek között.

Ez lenne egyébként a negyedik nonstop átkelő Magyarország és Szerbia között, jelenleg reggel 7-től este 7-ig használható a Kübekháza-Rábénál felállított ideiglenes átkelő a magyar–szerb határszakaszon.