Több tízmilliós támogatást kapnak a vármegyei önkéntes tűzoltók, akiknek egyre nagyobb a szerepük az oltásokban

A Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte, hogy főigazgatói döntés alapján 2023-ban 600 millió forint összértékű támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem magyarországi önkéntes tűzoltó-egyesületek között. Idén 610 ilyen egyesület, több mint 500 millió forint értékben nyújtott be pályázatot, amelynek segítségével többek között gépjármű- és szertárfelújítási támogatásokhoz, valamint különféle tűzoltóeszközökhöz és felszerelésekhez juthatnak az önkéntes tűzoltók.

A 610 pályázó egyesület közül 21 Csongrád-Csanád vármegyei székhelyű, ők összesen 18 és fél millió forint pályázaton megítélt, és 4,8 működési költségre megítélt támogatást kaptak. A támogatásokat lehet költeni szertár építésre és felújításra, gépjármű és technikai eszköz felújításra, de maguk is beszerezhetnek szakmai és egyéb eszközöket. Ezeken túl természetbeni támogatásként tűzoltó szakfelszereléseket és EDR rádiókat is vehetnek majd.

Az önkéntes tűzoltóknak egyre nagyobb és fontosabb szerep jut például a nyaranta hirtelen kialakuló tűzeseteknél. Július 19-én például a kisteleki és a baksi önkéntesekre volt nagy szükség, 20-án pedig a sándorfalviak segítettek be a szatymazi tűznél, aminek következtében még a vasúti forgalmat is le kellett állítani.