Makón végül megszavazták, hogy az egyházaknak adják az iskolák és óvodák épületeit

A Promenad24 helyi lap számolt be arról, hogy Makón a szerdai rendes testületi ülésen nem volt meg a szükséges szavazati többség, ezért csütörtökön rendkívüli ülésen szavaztak arról újra, hogy öt makói oktatási intézményt ingyen átadjanak az egyházaknak, akik egy Semjén Zsolt által tavaly benyújtott törvénymódosító javaslat értelmében olyan épületekre is igényt tarthatnak, amelyek korábban az övéké voltak, de még nem kértek vissza, vagy használják őket, de nem voltak soha egyházi tulajdonban.

A fideszes városvezetés és a kormánypárti képviselők érvelése szerint ezek az épületek most is az egyházak vagyonkezelésében vannak, ott most is makói gyerekeket oktatnak, így szerintük előremutató, ha egy kézbe kerül az oktatási tevékenység és az épület. Mint mondták, a törvény szerint amennyiben ez megszűnne, akkor az épületek tulajdonjoga visszaszáll az önkormányzatra, s az esetleges felújítási költségeket sem kell kifizetnie a városnak.

Mucsi Tamás DK-s képviselő hiányolta azt is, hogy a polgármester miért nem tárgyalt az egyházi vezetőkkel azért, hogy ne kérjenek olyan ingatlant, ami sosem volt az övék, említve más példákat is a megyéből. Szerinte botrány, ami a szerdai ülésen történt, példátlannak tartotta, hogy addig „szavaznak majd, amíg át nem csúszik az anyag”.

A tizenkét fős grémium csütörtökön végül ismét név szerint szavazott a kérdésben, a testület minden tagja jelen volt. A csütörtöki szavazáson Zeitler Ádám és Gáspár Sándor tartózkodott, Mucsi Tamás egyértelműen nemmel voksolt, a fennmaradó kilenc képviselő pedig megszavazta, hogy a döntés értelmében

  • a Makó-Belvárosi Református Egyházközség tulajdonába kerül a Kálvin téri református iskola,
  • a Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegyéhez a Szent Tamás Óvoda Zrínyi utcai épülete,
  • a Szeged-Csanádi Római Katolikus Egyházmegyéhez pedig a Návay téren található Makói Katolikus Általános iskola, a hozzá tartozó Vásárhelyi utcai tornaterem, illetve a Tulipán utcai Makói Katolikus Óvoda és ezek ingóságai is.

A makói és a többi településen tapasztalható helyzetről alábbi cikkünkben számoltunk be legutóbb.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Makón is vinné az egyház az épületeket, a DK-s képviselő 1000 forintért hirdette meg őket

Békésszentandráson, Makón és Kübekházán kívül többek között Hódmezővásárhely, a budapesti XI. és II. kerület vezetése kapott hasonló megkeresést az egyházaktól, legalábbis ennyiről lehet tudni.