Hódmezővásárhelyen kiosztott szórólapon kell helyreigazítást közölnie a Fidesz-közeli Promenad24-nek

Szórólapon kell helyreigazítást közölne a Fidesz-közeli Promenad24-nek, minderről a Media1 számolt be. Ezt a szokatlan másodfokú, azaz immár jogerős – ítéletet hozta ugyanis a Szegedi Ítélőtábla abban a perben, amelyet Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester épp nemrégiben lemondott helyettese, Szabó János alpolgármester és családja indított.

A Media1 azt írja, hogy a Promenad24 azóta már törölte a szóban forgó cikket, de a vádirat alapján kiderült, hogy ebben azt állították, az akkor még nem alpolgármester Szabó János és családja a „rejtőzködő vásárhelyi milliomosok” közé tartozik. Helyre kellett igazítaniuk azt az állítást, miszerint a polgármester egyik közeli rokona Hódmezővásárhely környékén több száz hektár földterületen gazdálkodik, és valótlanul híresztelték azt is, hogy a földek összértéke 1 milliárd forint körül van, és ez évente minimum 50–70 millió forint bevételt hoz.

Szabó és családja a sajtó-helyreigazítás után személyiségi jogi pert is indított, a jogerős ítélet közel öt évvel a cikk megjelenése után született meg. Ebben a Szegedi Ítélőtábla megállapította, hogy a Promenad24 megsértette a felperesek magánélet tiszteletben tartásához fűződő-, valamint a képmáshoz való jogait, míg Szabó alpolgármester vonatkozásában az otthon tiszteletben tartásához és jóhírnévhez való jogát sértette a Fidesz-közeli lap cikke.

Szabóék képmáshoz való jogát azzal sértette meg a lap, hogy a cikket nem csak online jelentették meg, hanem kimásolták és

Hódmezővásárhelyen szórólapon terjesztették és azon róluk fényképfelvételeket is használtak,

Márki-Zay helyettese és családja engedélye nélkül. A háromtagú bírói tanács úgy döntött, a Promenad24-nek 15 napon belül saját költségén az eredeti, hazugságot tartalmazóval azonos méretű, nem kevesebb mint 19 600 darab, az ítéletet tartalmazó szórólapot kell eljuttatnia a hódmezővásárhelyi háztartásokba. Ezen kívül több mint 2 millió forintot is fizetniük kell Szabó és családja részére különféle jogcímeken.

A lapnál egyébként még tavaly nyáron történt legutóbb egy leépítés, de például a Makó Híradó nevű portállal is összevonták.