Ápoltakat aláztak és bántalmaztak a nagymágocsi kastélyotthonban, a rendőrség a videók alapján nyomoz

Az Átlátszó birtokába jutott több olyan, a nagymágocsi szociális otthonban készült videó is, melyen ápoltakat aláznak meg gondozók. A lap úgy értesült, az egyik ott dolgozó szexuálisan is zaklathatta az intézet lakóit. A rendőrség több ügyben is nyomoz.

Az egyik ilyen videón, melyet pendrive-on juttattak el az Átlátszónak egy levél kíséretében, az látszik, hogy a gondozó pofozgatja az ápoltat, majd megkérdezi tőle, hogy hőbörög-e még. A másik videó alapján egy másik ápoló labdával fejbe dobja és lökdösi az otthon lakóját, majd nevetgélnek rajta. „Adjál neki egy puszit. Puszild meg a fost” – biztatja a férfi a gondozottat, miközben egy párnahuzatszerű ruhát tart elé.

Egyes felvételek már nem újak, mivel  korábban a 444.hu-n a TASZ is beszámolt róluk, bár az intézményt nem nevezték meg. Pedig azzal is bekerült a hírekbe a Csongrád-Csanád vármegyei Nagymágocson a 19. században épült neobarokk stílusú egykori Károlyi-kastélyban működő, állami fenntartású Gesztenyeliget Otthon, hogy a lakók ágyi poloskára panaszkodtak.

A problémák vélhetően nem oldódtak meg, mert az akkori bántalmazáson túl újabb atrocitásról szóló videó is készült. Az intézményben a lap egyik forrása szerint egy gondozó mindemellett szexuálisan zaklathatta a pszichiátriai betegeket, férfiakat és nőket vegyesen: többek között a férfiak nemi szervéhez nyúlt, a nőket aktusra kényszerítette, beleértve az időseket is.

A lap arról értesült, hogy hozzátartozó és hivatásos gondnok is tett feljelentést a Szentesi Rendőrkapitányságon. Egy másik, derekegyházi ápolóotthonban is vertek enyhe és közép értelmi fogyatékos ellátottakat, melyről szintén készült videó, de az ápolók nem nyilatkozhattak titoktartás miatt. Itt felmerült, hogy családi összefonódások vannak az intézményvezető és a dolgozók között.

Mindezek alapján az Átlátszó megkereste a szociális otthont, de csak a fenntartótól, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól kaptak választ, akik azt írták, „mindkét esetről az intézménynek tudomása van. Az intézményvezető az eseményekről történő tudomásszerzését követően – a munkáltatói intézkedésekkel párhuzamosan – haladéktalanul megtette a feljelentéseket az illetékes rendőrkapitányságon. Mindkét feljelentés nyomán az illetékes hatóság a nyomozást elrendelte.”

Fotó: Rosta Tibor / MTI

A rendőrség azt közölte ennek kapcsán, hogy „a Szentesi Rendőrkapitányságon 2021 decemberében indult eljárás emberi méltóságot sértő szeméremsértés vétség gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. Az ügy jelenleg is folyamatban van”. Az egyik videó kapcsán a vármegyei rendőr-főkapitányságon „egy személy ellen közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntette miatt van folyamatban eljárás”.

Az intézményben élő fogyatékos emberek különösen kiszolgáltatottak a rossz bánásmódnak. A bántalmazás lehet tevőleges, fizikai, szexuális, érzelmi, de sokan elfelejtik, hogy az abúzus egyik formája az elhanyagolás is. A szociális intézményekben élő emberek rendszerszintű elhanyagolás áldozatai – ezt már Környei Kristóf mondta az Átlátszónak.

A TASZ egyenlőségprojekt-munkatársa úgy látja, hiába van szabályzata a belső panaszmechanizmusnak, ez sokszor nem hatékony, mivel a lakók a bajukat elsősorban azoknak tudják jelezni, akiknek sokszorosan ki vannak szolgáltatva a mindennapokban, akitől az alapvető életkörülményei függnek, illetve nem kapnak támogatást a panasz megtételéhez.