10 ezerről 15 ezerre nő a vásárhelyi nyugdíjasoknak adott egyszeri támogatás összege

Szegedhez hasonlóan Hódmezővásárhelyen is kapnak 10 ezer forintos támogatást az idősek, ám idén ezt módosították. Mivel meg volt határozva egy maximum nyugdíj, ami fölött már nem járt a támogatás, ezért az idei nyugdíjemelések miatt sokan kicsúsztak a keretből, és ezt módosították.

Eddig 128 ezer forint volt ez a határ, ez lett most 142 és fél ezer forint a delmagyar.hu beszámolója szerint. A lap azt írja, volt miért változtatni a támogatáson, ugyanis míg tavaly még több mint kétezerötszázan igényelték azt, idén már csak kétezren. Márki-Zay Péterék ennek okát abban látták, hogy a kormány a nyugdíjakat 2022-ben több alkalommal is emelte, így nagyjából félezren csúsztak ki abból az összeghatárból, amelyet a közgyűlés meghatározott.

A másik változás, hogy az árak folyamatos növekedése miatt az eddigi 10 ezer forint helyett 15 ezer forintot kapnak majd a támogatottak. Az infláció novemberben már 22,5% volt, tavalyhoz képest másfélszer annyit kell élelmiszerre költenünk emiatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Bevezetik a vásárhelyi földadót, ami ellen a gazdák mellett még Lázár János is szót emelt

Hektáronként 10 ezer forintos adót kell fizetniük januártól a 4 hektárnál nagyobb földterületek tulajdonosainak Hódmezővásárhelyen. A Márki-Zay Péter polgármester által előterjesztett és a városi közgyűlés által megszavazott rendelettel növelné a városvezetés az önkormányzat bevételét a 2023-as évre. Az új helyi adónemet országos méretű tiltakozás fogadta, a MAGOSZ és a NAK petíciót indított, Lázár János kuláküldözésnek nevezte a bevezetését.

Persze mivel 50%-kal növelte a város a támogatás mértékét, a kiadások is növekednek, esetünkben akár 12–13 millió forinttal is. Ezt lesz honnan behoznia az önkormányzatnak, ugyanis januártól bevezetnek egy új adónemet, az ún. földadót, aminek lényege, hogy ​hektáronként tízezer forintos adót kell fizetniük januártól a négy hektárnál nagyobb földterületek tulajdonosainak.

Az új, helyi adónemet országosra duzzadt tiltakozás fogadta, a gazdák petíciót indítottak, Lázár János pedig egyenesen kuláküldözésnek nevezte a bevezetését. Márki-Zay Péter a Szegedernek azt mondta az új adóról, hogy annak bevételeit szociális célokra fordítják majd. A vásárhelyi földadóügyről alábbi cikkünkben írtunk részletesebben a napokban.

Fotó: Bálint András / Szegeder