Egy kiszombori asszony lakásában 17–19 fok van: így spórolnak a Szeged környéki falvakban

Egy Kiszomboron élő asszony lakásában 17–19 fok van, csak délután gyújt be fával. Már eddig is 28 ezret fizetett havonta a 82 ezres nyugdíjából gázra, most azonban novemberre sem kapott még új számlát – az Átlátszó készített riportot arról, hogy a Szeged környéki kistelepüléseken miként spórolnak a helyiek.

Két Csongrád-Csanád megyei településen, Kiszomboron és Klárafalván kérdezték az ott élőket, hogy készülnek a télre, mivel fűtenek, tartanak-e a növekvő gázártól. Fodor Györgyné arról beszélt a lapnak, hogy az új ár szerint havi 106 ezer forint lenne a gáz a nagyszoba fűtésére, de erre nem futja a 82 ezres nyugdíja. “72 éves vagyok, de erre nem gondoltam, hogy idejutunk. Nem gondoltam” – mesélte az Átlátszó stábjának. Egy másik lakos, Igaz József abban bízik, hogy nem lesz nagy hideg, így beleférhet a rezsikeretbe.

Sulik János arról beszélt a stábnak, hogy Kiszomboron lakott, ahol gázkonvektoros fűtése volt. Pont akkor született a lánya, így erősen tüzelgetni kellett. Azt számolgatta, hogy amennyiben naponta 12 órát tartózkodtak otthon, felesége csak 8 órát dolgozott, így 10–12 óra alatt tíz köbméter fogyott. Akkor 3 forint 60 fillér volt a gáz köbmétere kedvezményesen, ma ez már nincs így.

De az sem nyugodt, aki fával fűt, egy közelben élő asszony erről beszélt az Átlátszónak. Mint mondta, az elszabadult infláció előtt vette a fát, akkor még négyezer forint volt mázsája. Harminc mázsát vett keményfából, mely így 120 ezer forint volt, ehhez jött a fuvar ára. Ezen felül 30 mázsa puhafát 80 ezer forintért, így összesen 220 ezer forintot költött annak idején, mely most sokkal többe kerülne.

A teljes videóriport megnézhető az Átlátszó cikkében, vagy alább beágyazva.