Szentest és Sándorfalvát is elérte a madárinfluenza, több mint tízezer lúd érintett

A több mint 8300 törzsludat számláló szentesi állományban, a megemelkedett elhullás és idegrendszeri tünetek hívták fel a gazdák figyelmét a madárinfluenza esetleges megjelenésére. Hasonló betegség jelentkezett Sándorfalván, egy 2200 egyedből álló tömlőlúd-állományban is. A Nébih laboratóriuma mindkét helyen a vírus H5N1 altípusát igazolta – írja az MTI.

Az állategészségügyi szakemberek az érintett állományok felszámolását már megkezdték a fertőzés gyanúja alapján. A szakemberek három kilométer sugarú védő, valamint megfigyelési körzetet jelöltek ki mindkét gazdaság körül. A Csongrád-Csanád megye korlátozással nem érintett területein a szárnyasok technológiai mozgatására vonatkozó szigorítások továbbra is érvényesek.

A Nébih életbe léptette a módosított laboratóriumi mintakezelési rendet, a madárinfluenza-járványhelyzet változásával. Eszerint még aznap PCR-vizsgálat és eredményközlést kaphatnak a megrendelők, amennyiben személyesen visznek be mintát a Nébih állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumába. A vágóhidaknak minden délelőttre tervezett vágás esetén az állatok mintáit előző nap 10 óráig el kell juttatni a Nébih-hez. A mintaszállító gépjárművel behozott minták esetében a beérkezés másnapján zajlik a PCR-vizsgálat és az eredményközlés.