Nyúlós költésrothadás miatt méhegészségügyi zárlatot rendeltek el Algyőn

A mézelő méhek nyúlós költésrothadása miatt méhegészségügyi települési zárlatot rendelt el Algyőn és Szeged-Tápé egyes részein a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatala. Ez azt jelenti, hogy az érintett területen kijelölt, 5 kilométer sugarú körből tilos

  • méheket, nyers mézet, virágport, propoliszt, betegségterjesztő eszközöket kivinni,
  • valamint fogékony állatokat bevinni.

A települési zárlat alatt álló valamennyi méhészet méhcsaládját a hatósági állatorvosnak vagy a méhegészségügyi felelősnek kell megvizsgálnia. A növényvédelmi beavatkozás következtében szükséges gyors áttelepülés szabályai a méhészetek esetében a következők:

  • az áttelepülés során a község határának elhagyása tilos;
  • az áttelepülés tényét a méhész a hatósági állatorvosnak haladéktalanul köteles bejelenteni;
  • a méhész köteles a méheket tizennégy napon belül az eredeti telephelyre visszatelepíteni.

A nyúlós költésrothadás vagy amerikai költésrothadás a méhek költésének leggyakoribb és legpusztítóbb megbetegedése, melyet a Paenibacillus larvae nevű baktérium okoz. Ez a fertőző betegség csupán a fiatal álcákat érinti, de rájuk nézve igen veszélyes. A spórák az álca emésztőcsövében kicsíráznak, majd a vegetatív alak növekedni kezd, melyhez az álca testéből nyeri a tápanyagokat.

Mivel a nyúlós költésrothadás nem gyógyítható, azért fontos a megelőzése, ezt segíti a fészek lépújítása, az eszközök és a ruházat rendszeres fertőtlenítése, a nem használt kaptárak kiégetése, a frissen befogott rajok elkülönítése, a rablás megelőzése, a családok gazdag virágporkészlete, valamint a kezelések megfelelő időzítése.