10 litert tankolhatunk naponta a bordányi benzinkúton, vagy jön a piaci ár

Egy nap legfeljebb tíz liter üzemanyagot tankolhatunk hatósági áron a bordányi benzinkúton, 7 és fél tonna feletti jráműveket pedig egyáltalán nem szolgálnak ki.

Aki ma betér a 5408-as főúton, Bordány szélén található Zombor Petrol töltőállomásra, azzal szembesül, hogy a Szegedtől tizenpár kilométerre fekvő falu egyetlen kútján naponta maximum 10 litert tankolhatunk 480 forintos ársapkával, és afölött minden liter 95-ös benzin 178, minden liter dízel pedig 229 forinttal kerül többe, azaz azokat már piaci áron mérik.

Bár arról cikkezett a sajtó a héten, hogy a Lukoilnál csak 20 litert lehet tankolni, 10 literes korlátozásról eddig nemigen lehetett hallani Magyarországon. A bordányi Zombor Petrol benzinkúton ez a helyzet, piaci áron azonban azt írják, korlátlan mennyiség vásárolható. A kút személyzete azt mondta, nem kapnak annyi üzemanyagot, amennyit rendelnek, és így szeretnék biztosítani azt, hogy mindenkinek jusson.

Hétfőn arról írtunk, hogy országszerte már száz körül van azoknak a benzinkutaknak a száma, ahol egyáltalán nem lehet tankolni az üzemanyaghiány miatt. Van olyan kút, ahol már elfogyott az augusztusra szánt mennyiség fele.

Az OMV-nél legfeljebb 50 litert, míg a Shell kutaknál 80 ezer forintért lehet üzemanyagot vásárolni, ami piaci áron számolva több, mint duplája az OMV-s mennyiségnek. Július 30-a dél óta a Molnál egy forgalmival egy nap csak egyszer lehet ársapkásan tankolni, függetlenül a mennyiségtől, a rendszer ugyanis felismeri a rendszámot, és jelzi a kutasnak, ha valaki már egyszer tankolt aznap, és nem engedi másodszor is ársapkásan üzemanyagot venni.

Balogh József energiapiaci szakértő szerint a cégek saját hatáskörben döntenek arról, hogy hány liter üzemanyagot vagy mekkora összeghatárig tankolhatunk az autónkba. Az érdekes kérdés, hogy ezeket a korlátozásokat a fogyasztók a fogyasztóvédelemnél vagy bíróság előtt megtámadhatják-e, bár ő ilyenről még nem tud. Balogh hallott egy olyan szabolcsi faluról, ahol naponta csak 8 ezer forintig lehet tankolni.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder