Márki-Zay Péter mégis visszakozott tűzijáték-ügyben, népszavazást tartana róla

Márki-Zay Péter visszakozott tűzijáték-ügyben, inkább a népre bízná, hogy megtartsák-e, ezért megkeresik a helyi konzultáció reprezentatív, gyors és legegyszerűbb módját, hogy megismerjék a helyi lakosság többségi véleményét. Emellett adománygyűjtésbe kezd a tűzijátéktenderen győztes vállalkozó megsegítésére, ha elmaradna az esemény.

Tegnap este írtuk meg, hogy Márki-Zay Péter állást foglalt a tűzijáték-ügyben. Egy posztban ugyanis azt írta, hogy a hódmezővásárhelyi látványosság ezredannyiba kerül, mint a kormányé. Megjegyezte továbbá a látványosság megtartása mellett szólva, hogy a vállalkozóval a szerződés már folyamatban van, s egyébként is: ki viselné el a bánatos gyermekszemeket augusztus 20-án?

Péntek hajnalban megjelen posztjában azt írja, hogy Hódmezővásárhely nemcsak az egészen egyedülálló önkéntesség, adakozás és adományokkal elszámolás, a nyílt verseny, a teljes átláthatóság, és a korrupciómentesség miatt mutatott példát az országnak, de itt már eddig is többször kikérték a lakosok véleményét különböző ügyekben. Szerinte náluk valódi demokrácia van, mivel elfogadta az övétől eltérő véleményeket is a lakosoktól.

Előző esti bejegyzésében megosztotta a pro- és kontra érveit az augusztus 20-i tűzijátékkal kapcsolatosan, melyet mi is leközöltünk. Azt írja, hogy az országos nyilvánosság miatt nemcsak vásárhelyi lakosoktól kapott túlnyomóan negatív visszajelzéseket, amit érvei fenntartása mellett is készséggel tudomásul vesz.

Ezért a következő lépéseket jelentette be az egykori ellenzéki miniszterelnök-jelölt:

  1. Megkeresik a helyi konzultáció reprezentatív, gyors és legegyszerűbb módját, hogy megismerjék a helyi lakosság többségi véleményét.
  2. Amennyiben ez megerősíti a máris kibontakozó tiltakozáshullámot a kormány megszorító intézkedései és a pénzszórásnak ítélt tűzijáték szembetűnő ellentéte miatt, egy héten belül lemondják a már megpályáztatott szolgáltatást. Azonban megjegyezte: a város a szerződés szerint ebben az esetben sem tudja kárpótolni a vállalkozót, ezért ilyen döntés esetén adománygyűjtést indítanak.
  3. Bár ahogy hangsúlyozta, a vásárhelyi tűzijátékra a beszerzési eljárásban győztes másfél milliós ajánlat eltörpül a kormány és a nagyobb városok költségei mellett, ezt az összeget egyrészt a rezsicsökkentés eltörlése és más kormányzati megszorító intézkedések kárvallottjainak megsegítésére, másrészt a fesztivál árusainak forgalmának fellendítésére szeretné fordítani.
  4. A tűzijáték helyett fényjátékot szorgalmazó javaslatok ugyan nem feltétlenül jelentenek költségmegtakarítást, de az élővilág szempontjából is fenntarthatóbb, akár tartósabb szórakoztatást is nyújthatnak, ezért felhívást tesz közzé Hódmezővásárhely kiemelt középületeinek fényfestésére a nemrégiben Pécsen rendezett Fényfesztivál mintájára.

Bár Vásárhelyen arra is büszkék vagyunk, hogy itt négy éve immár nem a pártpolitika irányítja a közéletet, örömmel vettem tudomásul, hogy a tűzijáték elutasításában a Fidesz támogatói közül is akadt megszólaló hiszen a kormányzati megszorítások és hazugságok most őket is büntetik – zárta a bejegyzést.

Szeged városa egyelőre nem nyiatkozott a témában, ennek kapcsán megfogalmazott sajtómegkeresésünkre sem reagáltak. Erről és a tűzijátékok körüli lemondáshullámról és a városok, illetve civilek, civil szervezetek reakcióiról az alábbi cikkünkben írtunk:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Idén sem mondja el a városháza, miért vannak még tűzijátékok Szegeden, amikor egyre több város mond le erről

Egymás után jelentik be az ellenzéki vezetésű városok Magyarországon, hogy nem rendezik meg az egy hónap múlva esedékes ünnepi tűzijátékot. Szegeden civilek petíciót is indítottak, ellenzi az show-t a Kutyapárt is, az önkormányzat azonban egyelőre csendben van.