Júliusban lesz időközi választás a NAV-razziával sújtott Újszentivánon

Újszentiván Községben a helyi önkormányzati képviselők, és a polgármester időközi választását július 3-ára tűzte ki Újszentiván Község Helyi Választási Bizottsága – minderről egy határozat ír, amelyet a település honlapján tettek közzé. Eleinte ezt a dátumot szeptemberre taksálták, de végül előbb tartják majd.

Mint ismeretes, még február 8-án, kedden vitték magukkal nyomozók az otthonából Újszentiván polgármesterét, Putnik Lázárt. Január 20-án a NAV nyomozói bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt tartottak házkutatást a polgármesteri hivatalban. Ezek után még február 9-én rendkívüli ülésén feloszlásáról döntött az újszentiváni képviselő-testület, ezért időközi választások megtartására lesz szükég.

Arról még korábban írtunk, hogy az akkor hatályos, a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő, veszélyhelyzetre vonatkozó szabályok szerint nem lehet tartani időközi választásokat sem. Viszont azóta kivették a tilalom alól, így ahogy lement az áprilisi parlamenti választás, májustól megrendezhetik az elmaradt, szükségessé váló időközi önkormányzati választásokat is.

Kiskundorozsmán is időközi választásokat kell tartani, mivel a Fidesz-KDNP színeiben a Csongrád-Csanád megyei 2-es választókerületet Mihálffy Béla, nyerte, aki egyben Kiskundorozsma önkormányzati képviselője is volt. Mivel ez összeférhetetlen, ezért innen lemondott, így az időközi választásokat június 26-ára, vasárnapra hirdették meg.