A jövő héten adhatják át a tram-train szegedi remízét

Írtuk kedden, hogy a tervek szerint már a következő hét végére lezárulhat a tram-train szegedi járműtelepének műszaki átadása és átvétele. A beruházás állásáról Kanda Imrét, a beruházás főmérnökét kérdezte a vásárhelyi Rádió7.

Mint azt még kedden megírtuk szintén a Rádió7 Közös Nevező műsora nyomán, A szegedi remíz elkészült, ennek műszaki átadása egy héten belül megtörténik. A járműtelepen minden javítási és karbantartási munkálatot el tudnak végezni a szerelvényeken, rendelkezésre állnak az ezekhez szükséges speciális mérőeszközök, berendezések – hangzott el akkor a műsorban.

Kanda Imre, a beruházás főmérnöke ismét a Rádió7-nek nyilatkozott arról, hogy a jövőben a különféle javítási és karbantartási munkálatokat így Szegeden tudják majd elvégezni a szakemberek, a létesítményben egy kerékeszterga-gép is helyet kap. „A műszaki átadás-átvételi eljárás már folyamatban van. A használatba vételi engedélyt mihelyst megszerzi az épület, akkor a végleges felhasználó, a MÁV-csoport, egészen pontosan a MÁV-Start Zrt. be fog tudni költözni az épületbe és el tud kezdődni a tram-train járműveknek az a ciklikus, rendes karbantartási és javítási munkafázisa, ami tulajdonképpen a gyártó ír elő a flotta számára” – fogalmazott Kanda.

Az építésre kiírt tendert egyébkén még a Homlok Zsolt tulajdonában lévő Homlok Építő Zrt. nyerte el. Homlokról érdemes tudni, hogy Mészáros Lőrinc kisebbik lányának, Mészáros Ágnesnek a férje. A nettó 3,3 milliárd forintból épült remízt még tavaly megnéztük, csupán kívülről ugyan, de már akkor is impozáns volt. A tervek szerint is 2022 I. negyedéve volt átadási határidőnek.

Hódmezővásárhelyen is épül hasonló telephely, azonban az nem lesz ilyen szintű, mint a szegedi. Ez a járműtároló csarnok nyolc szerelvényt tud majd fogadni, itt a kisebb karbantartási feladatokat tudják majd ellátni, például homokkal feltöltést vagy takarítást, de itt pihenhetnek majd a vezetők is az e célra kialakított szociális helyiségben. A pályáztatás már lezárult, a tervezőnek tizenkét hónapja van elkészíteni a terveket, ezt követi egy közbeszerzési eljárás, majd ezután indulhat meg az építkezés.